Büszke és erős

Megálmodom a boldog Magyarországot, s a béke láthatatlan hősei lakják hazámat, akik bíznak egymásban, és barátai egymásnak.

Weiner Sennyey Tibor
2017. 06. 27. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megálmodom a boldog Magyarországot. Volt itt néhány jó elképzelés, de lesöpörtük őket az asztalról, mert édesebb a csalódás szörnyű mérgét szürcsölni, mint a derű tiszta forrásából inni. Nem bízunk egymásban, és nem hiszünk egymásnak. Mintha nem lennénk már sem egy nemzet, sem egy nép, csak – véletlenül – hasonló nyelvet beszélünk. Történelmünk súlyos tapasztalatait és a nehezen összerakott kultúrát úgy rázzuk le magunkról, mint ezeréves port, amely ugyan életek árán gyűlt, de leverni könnyebb most, mert teher. Pedig e por: aranypor. Évszázadok hordták ránk, s ha összegyűjtenénk és megérteni próbálnánk – nem kilúgozni, és önmagunk gyarlóságára okokat keresni általa –, értékesebbet kapnánk, mint az arany maga. Tudást arról, hogy kik voltak őseink egykor, kik voltunk mi, magyarok, s mikor döntöttünk rosszul és mikor jól. Elképzelésünk lehetne róla, kik vagyunk most, s kitalálhatnánk együtt, kik szeretnénk lenni holnap.

Itt akkor volt – és csak akkor – aranykor, amikor béke volt. Hagyd békén néhány évtizedig az itt élő népeket, ne uszítsd egymás ellen, ne hazudj nekik, és bebizonyítják, hogy a béke teremti az igazi hősöket, nem pedig a háború. A béke hősei, akiktől valóban erős és büszke lehetsz, mégsem gondolunk rájuk túl gyakran. Semmibe vesszük az orvost, nem hiszünk a tudósnak, kinevetjük a művészt. A béke hősei mégis alkotnak, s ha véletlenül megérint alkotásuk – megmentik életünk, feltalálnak valamit, vagy élővé varázsolnak művükkel –, megdöbbenünk. Ezek lennének a béke hőstettei? Nem tudjuk, hiszen viszonylag ritkán volt béke. A béke nehéz ügy, többet kell érte tenni, mint a háborúskodásért, amelynek alapja a félelem és az abból fakadó gyűlölet, irigység. A háború nem plakátokkal, szögesdróttal, indulókkal, szövetségekkel és hadüzenetekkel kezdődik, hanem a félelemből fakadó gyűlölettel és irigységgel. A félelem alacsony szintű érzet, csekély energia belépni bűvkörébe, sokkal nehezebb a bizalom s a legmagasabb szintű emberi minőség, a barátság bölcs belátásával bírni.

Megálmodom a boldog Magyarországot, s a béke láthatatlan hősei lakják hazámat, akik bíznak egymásban, és barátai egymásnak. Nehéz lesz, senki sem mondta, hogy a boldogság könnyű. Különösen magyarként. De hát kit érdekel, ha egyszer már a plakátok is azt harsogják, hogy büszkék vagyunk és erősek? Mire vagyunk büszkék? A békére vagy a félelmeinkre? Miben vagyunk erősek? A szeretetben vagy a gyűlöletben? Nem mindegy.

A szerző költő, író, a Drót főszerkesztője. Lapunkba utazásokról és kertekről, művészetről és életről ír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.