Helyszínelés

„Vigyázzon! Ne lépjen a sírokra! Olyan, mintha kiontott vérbe lépne.”

Szántó T. Gábor
2017. 07. 25. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy óra az egész – unszol reb Slojme. – Jöjjön, megjárjuk hamar. Ha voltunk már ott, hát voltunk. Megyünk még egyszer. Utána csatlakozunk a többiekhez, mehet a borkóstolóra Magának még annyi ideje van szórakozni. Ne legyen annyira öreges. Látja, én hetven múltam, de ha magamnál vagyok, bírom a strapát.

Tokajban járunk egy társasággal, a környék temetőit látogatjuk végig reb Slojme vezetésével. Megnéztük már Mádot, Tarcalt, Bodrogkeresztúrt, Olaszliszkát és Sátoraljaújhelyet is. Temetők, sírkövek, málló zsinagógák és imaházak maradványai mindenütt: zsidó kövek magyar tájban, s ő minden kőről órákat mesél. Helyenként új, kulturális célokra hasznosított épületek, azokhoz nem fűz kommentárt. A keresztúri Sájele egykori temploma a Bodrog-parton turisztikai centrum. A domboldalon álló tarcali imaház külföldi alapítványi támogatással átalakított művésztanya. A falakon festmények, a galérián franciaágy, konyha, a fal üregében, a frigyszekrény egykori helyén üres üvegek.

Míg a társaság külön utakon jár, és jóféle borokat hörpint, az öreg vissza akar menni velem kettesben Újhelyre, a szülővárosába. Lassan beesteledik, szívesebben tartanék a többiekkel, néhány női tanítványa is elkísért bennünket, de nem nagyon lehet vele ellenkezni, lelkesen kapacitál. Mentegetőzve búcsút intek a göndör, barna lánynak, aki mindig mosolyog, ha rám néz, s akivel már többször beszélgettünk. Beülök a kocsiba, elindulunk.

– Meg akarok mutatni magának valamit, amit a többiek előtt nem akartam – mondja az öreg útközben, szürke vászonbarettjét morzsolgatva kezében, de nem árul el többet. Talán így akarja felcsigázni érdeklődésem, mely egészen másfelé vonzana.

Amikor beérünk a városba, és bal felől megpillantjuk a temetőt, int, hogy álljak meg. Kósza, kopott kövek állnak szanaszét a gondosan nyírt fűben. Az esőben, hidegben, szélben mállik-porlik a homokkő. Egy-két újabb márványsírt látni csak, azok dacolnak a természettel.

Reb Slojme büszkén mutat a kapu melletti jiddis feliratra, mintha elfelejtette volna, hogy előző nap már említette: a temető az első újhelyi rebbe, Mojse Teitelbaum nyughelye, s mint ilyen, ma a szatmári haszidok felügyelete alatt áll.

– Azt tudja, ugye, hogy én is szatmári bócher voltam? – kérdi. – Igaz, csak egy évig. De az a szellem átitatott.

Lenyomja a kilincset, de zárva a temető. Amikor a csoporttal itt jártunk, előre megbeszéltük, s várt ránk a gondnok. Most beletelik negyedórába, mire telefonhívásunk után megérkezik. Közben a lányra gondolok, amint finom ujjai a borospohár köré fonódnak, és ajka párálló nyomot hagy az üvegen. Ott kellene lennem vele, s közben itt vagyok.

A gondnok jön, leveszi a lakatot, beenged bennünket. Reb Slojmét jól ismeri, engem csak egyszer látott. Szívesen mesélne a temetőről és a híres „rebbáról”, aki itt nyugszik, de az öreg leinti.

– A fiatalember ismeri a történetet – mondja. – De azért köszönjük.

Felmegyünk a lépcsőn a dombra, a gondnok kinyitja az ohelt, a kis házacskát a rabbisír fölött. Nem értem, miért kellene megnéznünk, amikor tegnap láttuk. Lemondóan gondolok arra, hogy mire visszaérünk, szétszéled a társaság. Reb Slojme mögöttem tétovázik, nézelődik, elindul a sírok között. Lábával ide-oda tapod, mint aki fél, nehogy beszakadjon alatta a föld, vagy mint aki a talaj minőségét ellenőrzi.

– Mikor temettek itt utoljára? – kérdi.

– Én azt nem tudom – jön közelebb a gondnok. – Zsidóul van felírva még a dátum is. Az utolsó rebbát, már a háború után, oda temették – mutat a lépcső túlfelére, ahol egyetlen sír árválkodik.

– És lehet még ide temetni? – kérdi az öreg.

– Lehetni éppenséggel lehet – biccent a gondnok. – Csak a domb alja vizesedik. Inkább oda ajánlanám – mutat a házacska és az utolsó rabbi sírja közé.

– Nem úgy van az! – mondja reb Slojme. – Rabbisírok közelébe nem temethetnek akárkit. Pláne nem a Jiszmah Mojse lábaihoz. Tudja maga, hogy ki volt – kezd egy kérdésbe, aztán alig észrevehetően legyint.

Bóklászom a függőlegesen földbe ásott kövek közt, silabizálom a feliratokat, de rám szól.

– Vigyázzon! Ne lépjen a sírokra! Olyan, mintha kiontott vérbe lépne.

Nagy ívben kerülöm meg a köveket, beleborzongok ebbe a mondatba.

– Ha vizesedik, tényleg csak a dombra lehet – mutat felfelé, és el is indul arra. Áll az utolsó rabbi sírjánál, és méricskéli a helyet, majd hozzám fordul. – Ide alá elfér még egy – mutatja. – Jegyezze ezt meg, kérem.

Kis gondolkodási szünet után megkérdi:

– Mit gondol, de őszintén, nem szentségtörés ez?

Zavaromban magamra mutatok: hogy jövök én ahhoz, hogy megítéljem? De mielőtt bármit mondhatnék, közbevág:

– Ha nekem jogom van itt nyugodni, magának joga van elmondani a véleményét.

– Foglaljuk le akkor ezt a helyet az úrnak? – lép hozzánk a gondnok. – Príma kis sírhely, nekem elhihetik.

Gyorsan hajtok visszafelé. Mintha kitalálná, mire gondolok, megjegyzi:

– Ne aggódjon, nem szalad el Engem viszont lehet, hogy már csak hoznak legközelebb. Azért kellett megkeresnem a helyet.

A borkóstoló még tart, amikor visszaérünk. Reb Slojme lepihen, én a társasághoz csapódom, és megiszom néhány pohárral. Oldódik a hangulat, később kettesben sétálunk a göndör, barna hajú lánnyal a folyóparton, majd a szálloda halljában elbúcsúzunk.

Negyedóra múlva bekopogok hozzá. A sötétben résnyire nyitja az ajtót. Egyik válláról aláhulló, fehér, hosszú pólóban, mezítláb álldogál, végül befogad. Fáradtan nyúlunk el hajnalban, de nyugtalan álomra riadok: mintha kiontott vérben taposnék.

Felébred ő is, kérdi, mi a baj.

Semmi, csak rossz alvó vagyok, felelem bocsánatkérően, és hogy ne zavarjam, visszamegyek a szobámba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.