Gázló

Thomas Bernhard az alpesi településeken még a hetvenes években is minduntalan felbukkanó nácikról elmélkedett.

Győrffy Ákos
2017. 08. 25. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áll egy vörösfenyő a szüleim kertjében, amelyet tizenhat évvel ezelőtt hoztam az Alpokból. Egy sífelvonó kötélpályája alatt szedtem ki a vastag mohapárnából az akkor még alig húszcentis csemetét, a panzióban aztán betettem egy levágott tetejű ásványvizes flakonba. A hosszú vonatozást hazafelé valami csoda folytán túlélte. Legalább tízméteresre nőtt azóta.

Néhány napja, amikor a szülői házban jártam, nagy örömmel láttam, hogy pamacsosodik, tele van apró, friss tűlevéllel. Amikor erre a fára nézek, sok minden eszembe jut. Eszembe jut első megjelent verseskötetem, amelyre díjat kaptam, a díjhoz némi pénzt, s abból el tudtunk utazni akkori barátnőmmel erre a túrára. Eszembe jut, hogy el sem tudtunk volna utazni, ha anyám nem nyer azzal egyhetes szállást és ellátást abban a hegyi panzióban, hogy beküldött valamelyik női magazinnak egy megfejtett rejtvényt. Anyám nyert, életében először és talán utoljára, de a nyereményét nekem adta, lássak világot. Azt a lányt, akivel aztán elutaztam, akkor már el akartam hagyni, de gyenge voltam hozzá, hogy elé álljak, és elmondjam neki. Hónapok teltek el így, talán egy év is, de a gyávaságom tartósnak bizonyult. Ha erre a vörösfenyőre nézek, eszembe jut ez is, a gyengeségem, hogy képtelen voltam az őszinteségre, magamat is becsaptam a nyugalom ócska látszatának fenntartásáért.

A hegyi panzió szagát nem tudtam megszokni. Valamilyen illatosító lehetett, átjárt mindent, az ágyneműt, a függönyöket, de még az étteremben felszolgált ételek ízében is érezni lehetett. Ebben az étteremben ültünk egy este, rajtunk kívül csak néhány helybelinek tűnő férfi sörözgetett a sarokban, amikor megérkezett egy család. A szülők és három gyerek. Talán pakisztániak lehettek arcvonásaikból ítélve. A férfi udvariasan és tökéletes német kiejtéssel kérdezte a pincért, van-e szabad asztaluk. Csak szabad asztaluk volt, ez nem volt kérdés. A pincér mégis határozottan azt válaszolta, hogy sajnálja, de nincs helyük. A férfi értetlenül nézett a pincérre, mire az megismételte, hogy nincs hely, majd az ajtó felé mutatott. Némán vonultak ki, elöl az apa, mögötte a három gyerek, leghátul az anya lehajtott fejjel.

 

Évekkel később, Thomas Bernhardot olvasva egyáltalán nem tűnt túlzásnak, hogy – talán a Kioltás című nagy könyvében – az alpesi településeken még a hetvenes években is minduntalan felbukkanó nácikról elmélkedett. Ha erre a szépen cseperedő vörösfenyőre nézek, Thomas Bernhard is eszembe jut, ahogy a talán pakisztáni édesapa is, ahogy rezzenéstelen arccal tudomásul vette a kiutasítást. Ülök a kerti padon. Tizenhat év. Nincs válaszom semmire.

A szerző költő, író. A Magazinban erdőről, természetről ír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.