Az egyiptomi csapástól az andorrai bukásig

A magyar válogatott szövetségi kapitányának legalább olyan nehéz, mint a miniszterelnöknek.

Pintér Bence
2017. 06. 15. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg sosem lesz hálás dolog a magyar futballválogatott szövetségi kapitányának lenni. A foci itthon még az aktuálpolitikai kontextuson túllépve is kiemelkedő nemzeti ügy: az egykori sikereket és hősöket a legnagyobb történelmi győzelmeinkkel és alakjainkkal egy szinten kezeli a közvélemény, a bukásokat pedig nemzeti tragédiaként éli meg. Mi sem beszédesebb: két legsikeresebb kapitányunknak menekülnie kellett egykoron a dühös tömegek elől. És persze mindig mindenki jobban tudja: szerencsés lehet az a kapitány, aki egy-két ezer beszólással megússza, és nem tömegek tüntetnek ellene Budapest utcáin. 

Bernd Storckot tavaly hatalmas zseniként ünnepelte az ország futballal foglalkozó közönsége: a német kapitány Dárdai Pál alapozása után sikerrel vezette ki a nemzeti csapatot az Európa-bajnokságra, ahol csoportelső lett, és csak a nyolcaddöntőben vérzett el. Évtizedes bukdácsolás után több ezren ünnepeltek az utcán az egyes eredmények után. Ez azonban úgy tűnik, hogy csak a szabályt erősítő kivétel volt. Storck helye az Andorra ellen idegenben elszenvedett megalázó vereség után vált bizonytalanná. Aztán mégis kapott második esélyt.

De hogy állták a sarat Storck elődjei? Borbély Zoltán futballszakértő, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi jogi igazgatójának segítségével a magyar focis múltból szemezgettünk. 

A magyar válogatott első igazán nagyobb botrányt okozó veresége 1924-ben, a párizsi olimpián történt. Az Anglia és Ausztria távollétében bőven aranyesélyes, Kiss Gyula által vezetett magyar csapat az első mérkőzésen simán lelépte Lengyelország válogatottját, a második meccsen pedig Egyiptommal csapott össze. A mérkőzést a papírforma szerint Magyarországnak kellett volna nyernie, de Kiss csapata nem tudta feltörni az egyiptomiak védelmét, viszont kapott három gólt, és kiesett a tornáról. 

A mérkőzésről jelentő Mamusich Mihály szerint „Egyiptom két klasszissal volt alattunk, de oroszlán módjára küzdött. Szerencsétlenül összeállított csatársorunk teljesen gólképtelen volt. A védelem csak háromszor hibázott, de abból három gólt kaptunk”. A váratlan vereségre már akkor érzékenyen reagált a hazai közönség: a dühös emberek az utcára mentek, leszaggatták az MLSZ székházára kitett, téves eredményt – magyar győzelmet – hirdető plakátokat. A Nemzeti Sport pedig „Egész Budapest a párizsi katasztrófáról beszél. Hangulatkép »a magyar labdarúgás Mohácsa« utáni napról” főcímmel jelent meg másnap. 

A meccs antiszemita éllel téma volt a parlamentben és a politikai sajtóban is, és hogy mást ne mondjunk, ezzel – a megvert magyar csapat érkezését váró tömeggel – zárul a Régi idők focija című film is. Az MLSZ teljes elnöksége, illetve Kiss Gyula a vereség nyomán ugyan lemondott, de utóbbi 1926-ban újra szövetségi kapitányként tért vissza: 1928-ig vezette a csapatot, és az ő nevéhez fűződik a francia válogatottra mért 13-1-es győzelem is. 

A magyar válogatott történetének második nagy visszhangot kiváltó kudarca egyben az első nagy győzelme is volt: az 1938-as franciaországi világbajnokságon egészen a döntőig menetelt a Dietz Károly vezette csapat. Az 1885-ben született Dietz váratlanul került a válogatott élére 1934-ben: rövid futballista-pályafutása után rendőrnek állt, majd az őszirózsás forradalom idején Budapest rendőrfőkapitányának nevezték ki. Az itt játszott szerepe miatt később mindenki fújt rá: a Horthy-korszakban azért, mert szó nélkül adta át a rendőrség vezetését a kommunistáknak; \'45 után pedig azért, mert korábban letartóztatta Kun Béláékat. A válogatóbizottság tagja volt korábban is, edzőként azonban nem dolgozott. 

Dietz nem mondott le egyből: a magyar válogatott eddigi legnagyobb sikerét elérő edző még hét meccsen iránytotta a válogatott, ezeken azonban csupán három döntetlent ért el a négy vereség mellett. 1939-ben távozott a posztjáról. A nyilas hatalomátvétel után őrizetbe vették, Sopronkőhidára internálták, majd Dachauba vitték. A kommunista rendszerben sem talált megnyugvásra: először Bodrogkeresztúrra telepítették ki, majd Piliscsabán kapott letelepedési engedélyt. Éjjeliőrként és segédmunkásként dolgozott, később pedig visszatérhetett Budapestre. 1969-ben hunyt el. Az 1938-as világbajnokságon a válogatott először Holland-Indiát győzte le, magabiztosan, hat góllal; majd Svájc és Svédország volt a soros, utóbbi ötöt kapott és egyet rúgott az elődöntőben. A döntőben Olaszország volt az ellenfél: az az Olaszország, amely ellen Dietz legjobb eredménye egy döntetlen volt korábban. Az eredmény a papírforma szerint alakult, Olaszország 2-4 arányban verte a magyar csapatot. Bár a vébé előtt nem voltak magasak az elvárások, a döntőbe jutás utáni vereség mégis csalódást keltett: a pályaudvaron ünneplő tömeg egyszer csak „Mondjon le! Mondjon le!” kiáltásokba kezdett. Dietz egy oldalkijáraton kényszerült távozni. 

Ezüsttel bukik el az Aranycsapat

Ha 1938 csalódás volt, akkor 1954 egyenesen katasztrófa a publikum szemében. Az Aranycsapat Sebes Gusztáv vezetésével egészen addig mindent megnyert, mindenki biztos volt abban, hogy a vébégyőzelem is zsebben van. Az 1906-ban született Sebes sikeres játékoskarrierjének nagy részét kis franciaországi kitérővel a fővárosi Hungáriában (MTK) töltötte, háromszor lett bajnok az együttessel. 1940-től kisebb csapatok edzőjeként dolgozott, 1945 és 1949 között a válogatottat is edzette. Az új rendszerben biztosította a helyét azzal, hogy egyes visszaemlékezések szerint már Franciaországban belépett a kommunista pártba. 

1948-ban a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke lett, majd a válogatott élére helyezett három tagú válogatóbizottságban is helyet kapott, végül 1949-ben őt választották szövetségi kapitánynak. Ekkor kezdődött az Aranycsapat menetelése: 1950 és a végzetes vébédöntő között, illetve a döntő után még másfél évig nem kaptak ki senkitől; aranyat nyertek a helsinki olimpián, megnyerték az Európa-kupát, majd a híres meccsen legyőzték az angol válogatottat. Tényleg elképzelhetetlen volt, hogy a vébéarany ne a rettegett magyar csapaté legyen. 

A torna ennek megfelelően is indult: kilencet kapott az Aranycsapattól Dél-Korea, nyolcat pedig az NSZK, akik csak hárommal tudtak felelni. A nyolcad- és negyeddöntőkben Brazília, majd Uruguay, az előző vb-döntő két résztvevője kapott négyet a válogatottól. A döntőben az az NSZK lett az ellenfél, amit korábban már legázolt a csapat. És mégis: a világ legjobb csapata váratlan vereséget szenvedett a berni döntőben. Az okokról azóta rengeteg elemzés és értelmezés született, Sebes több döntését is megkérdőjelezték. 

Tehát a magyar válogatott második legnagyobb sikere, a második vébéezüst is mély csalódáshoz vezetett. Budapesten megtörtént az, amit a kommunista hatalom elképzelni sem tudott: tömegtüntetések kezdődtek a vereség nyomán. A hazatérő válogatottat Tatán le kellett szállítani a vonatról, mivel a dühös tömeg a Keletinél várta a csapastot. Innen a rádió épületéhez vonultak: felelősöket, bűnbakokat kerestek. Sebes fiát összeverték. A tréner azonban Dietzhez hasonlóan nem mondott le: 1955-ben még sikeres évet zárt, 1956 elején azonban egymást érték a kudarcok, és leváltották. Tanácsadóként, szakvezetőként, MLSZ-tisztviselőként dolgozott 1986-ban bekövetkezett halálig. 

Innentől a lejtmenet 

Az 1954-es vébédöntővel ért valójában csúcsra a magyar futball, innentől pedig főleg a kudarcokat lehet már sorolni. Amikor egykor a vébéezüst jelentette a csalódást, addig 1969-ben már nem jutott ki a válogatott a világbajnokságra, majd amikor 1986-ban, sokak szerint éremesélyesként kijutott egy remek csapattal, a szovjetek tettek mélyen megalázó pontot a történet végére. 1997-ben hasonlóan megalázó körülmények között bukott pótselejtezőt a válogatott Jugoszlávia ellen. 

A tavalyi Eb-ig pedig az andorrai bukáshoz hasonló eredmények borzolták csak a kedélyeket: egy döntetlen Liechtensteinnel, egy vereség Máltától, aztán nyolc kapott gól Hollandia ellen. Kapitányok jöttek, mentek, de nem tett csodát sem Lothar Matthäus, sem Erwin Koeman, sem a magyar bajnokságokban egyébként tényleg sikeres Pintér Attila, akit egy bukott tétmeccs után léptettek le. A tavalyi év váratlan, erőn felüli sikereit pedig máris feledi a bús magyar sportközvélemény. 

Bármi is legyen Bernd Storck sorsa most, és bárki is legyen az esetleges új kapitány, van egy idézet, amit érdemes megszívlelni. Az 1924-es „egyiptomi csapás” után a következőt mondta az egykori magyar miniszterelnök és válogatott futballista, Friedrich István: „Nem szabad hálátlanoknak lennünk. A kiküldött csapat bizonyára elkövetett minden tőle telhetőt. Régi nemzeti hibánk, hogy minden értékünket túlbecsüljük, és nagyobbra fújjuk, mint amilyen. Ennek következménye azután ez a keserves csalódás.” 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.