Bődületes égés és kínszenvedés Andorrában

Ez a vereség a 2006-ban Máltán elszenvedett 2-1-es blama mélységeihez hasonlítható.

Radványi Benedek
2017. 06. 09. 21:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti tizenegyünk Andorra elleni vb-selejtezőjét előzetesen – a keretből hiányzó csatárok, valamint a papíron gyenge ellenfelet vélhetően megtörő első találat miatt – a „ki fog gólt rúgni, és mikor?” kérdés lengte be, és mint kiderült, tulajdonképpen utólag is.

A pireneusi miniállamban rendezett összecsapásnak Bernd Storck szövetségi kapitány a védősorban egy NB I-es meccs nélküli újonccal, a 19 éves Tóth Bencével vágott neki, aki a sérült Kádár Tamás helyén, a balszélen játszott. A Nagy, Kleinheisler, Dzsudzsák, Stieber, Gyurcsó középpályássor előtt pedig Eppel Márton volt az egy szem csatár.

Ám ő első lövését röviddel azután eresztette meg, hogy óriási meglepetésre Andorra a 26. percben megszerezte a vezetést, miután egy kontrát követően Rebés – a tavasszal honosított Vinícius asszisztálása mellett – a kapunkba fejelt. Történetük első gólját lőtték ellenünk, s egyenlíteni egyáltalán nem sikerült. Csak próbálkozásokra futotta, de Josep Gomes kapus Dzsudzsák Balázs 79., majd 83. percben megeresztett közeli lövését is bravúrral védte. Amúgy viszont ötlettelenség és rengeteg pontatlanság jellemezte játékunkat.

Az andorraiak 2004-ben nyertek utoljára tétmeccset, de eddigi 140 találkozójukból is csak négyen sikerült győzniük. Ez a vereség a 2006-ban Máltán elszenvedett 2-1-es blama mélységeihez hasonlítható, a 2018-as oroszországi világbajnokságra való kijutásról pedig most már végképp nem érdemes álmodnunk. Vagy másképpen: bármi hasonlóról csak álmodnunk érdemes.

„Tudtuk, mire számíthatunk, nem leptek meg minket, mégis vesztes helyzetbe kerültünk. A második félidőben kevéske lehetőségünket sem tudtuk kihasználni, így nagy blama lett a vége, amit nem lehet megbocsátani” – mondta az M4 Sportnak Storck, aki a jövőjét firtató kérdésre úgy válaszolt, nem ez a megfelelő pillanat, hogy erről beszéljen.

Andorra–Magyarország: 1-0.

 

TOVÁBBI EREDMÉNYEK. Európai vb-selejtezők, 6. forduló, A csoport: Hollandia–Luxemburg 5-0, Svédország–Franciaország 2-1, Fehéroroszország–Bulgária 2-1. B csoport: Feröer szigetek–Svájc 0-2, Lettország–Portugália 0-3. H csoport: Gibraltár–Ciprus 1-2, Bosznia-Hercegovina–Görögország 0-0, Észtország–Belgium 0-2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.