De mi a Real Madrid történelmi sikerének titka?

A Real az első csapat a BL történetében, amely megvédte címét. Mindehhez pedig tudatos tervezés kellett.

Havasi Zsolt
2017. 06. 05. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid a Juventus elleni 4-1-es győzelmével történelmet írt. Amióta a Bajnokcsapatok Európa-kupáját 1992-ben Bajnokok Ligájára nevezték át, a spanyol csapat az első, amely meg tudta védeni címét.

Szólhatna az írás Zinédine Zidane taktikai zsenialitásáról, arról hogyan tartotta vissza két szélső védőjét, ezzel stabilizálva a védelmét az első félidőben magasan védekező Juventus ellen. Hogyan találta meg a Real Madrid az olykor lassan visszarendeződő torinói védelem mögötti üres területeket. Vagy épp arról, Paulo Dybala miért nem tudott csapata vezére lenni. Fontos azért kiemelni, Mandzukic a BL-döntők egyik legszebb góljával egyenlített: a kapunak háttal állva, ollózó mozdulattal. Összességében azonban inkább a fináléig, és ehhez az egyedülálló sikerig vezető szakmai és emberi út a különleges.

A Real Madrid egyike azon kluboknak, amelyben a világ legjobb játékosai játszanak évről évre. Ám ez önmagában nem garancia a sikerre. Ahhoz, hogy egy rendszer működjön, olyan vezetőre van szükség, aki ismeri a folyamat során felmerülő nehézségeket, sajátosságokat – s ezeket, főleg pedagógiai szempontból kezelni tudja. Mert ne legyenek illúzióink, a profi labdarúgók is ugyanolyan személyiségek, mint bárki más, akiket motiválni, kezelni kell. A csapatot 2016 januárja óta irányító Zinédine Zidane világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes. Ha van ember, aki tudja, mire van szüksége egy játékosnak és egy csapatnak ahhoz, hogy a szezon végére se merüljön le az elem vagy csökkenjen a motiváció, akkor az ő.

A fitnesz edző a Real Madrid talán egyik legfontosabb igazolása – írta még 2016 júliusában az ESPN FC. Alig egy évvel később kijelenthető, Antonio Pintus labdarúgásból, dzsúdóból és atlétikából táplálkozó szakmai tudása a siker egyik lényegi eleme – láthatóan robbanékonyabbak, jobb állóképességgel rendelkeznek a Real-játékosok, mint korábban. Zidane tehát tanult elődjei (Ancelotti, Mourinho) hibáiból, miszerint az évad végére nem szabad lufiként kipukkadni. Az erőnlét mellett a francia szakember odafigyelt az időzítésre. – Elmondtam neki, szeretném, ha a fontos mérkőzéseken és az idény végén lenne a legjobb formában, ez viszont nem lehetséges, ha hetven nap alatt húsz mérkőzést játszik – nyilatkozta januárban a tréner Ronaldo kapcsán. Ennek egyik eredménye, hogy a portugál világklasszis 700 perccel kevesebbet játszott, mint az előző idényben, a másik, hogy ő lett az idei BL-szezon gólkirálya tizenkét góllal. S ami ebben a legfontosabb: ebből tízet az egyenes kieséses szakaszban szerzett.

– A siker kulcsa a kapcsolat a játékosokkal, a futballtudás másodlagos, a rutin szintén – ezt Carlo Ancelotti, jelenlegi Bayern-edző mondta korábbi munkatársáról. A Real Madrid duplázásához (bajnoki és BL-győzelem) szükség volt a mellékszereplők folyamatos motiváltságára és „tűzben tartására”. A fináléban a negyedik gólt szerző Marco Asensio, a negyvenhárom találkozóján húsz gólig jutó Alvaro Morata, az ötvenszer pályára lépő Lucas Vázquez, a középpálya közepén bármikor minőségi játékot produkáló Mateo Kovacic ugyanolyan részese a sikernek, mint a rivaldafényben fürdő portugál. Hisz Zidane – akire játékosai hallgatnak, felnéznek rá – jól tudta, a siker csakis közösségként funkcionálva jöhet lére. Így is lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.