Bajnokok Ligája: a Budapest Honvéd izraeli ellenfelének nő a tulajdonosa

Alona Barkat 2007-ben vette meg a Hapoel Beer Shevát, mely azóta két bajnokságot nyert.

Havasi Zsolt
2017. 07. 12. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak uralta labdarúgóvilágban ritkaságnak számít egy női klubtulajdonos. Ebbe a szűk körbe tartozik Katharina Liebherr (Southampton) és Margharita Louis-Dreyfus (Olympique de Marseille) mellett az az Alona Barkat, aki a Hapoel Beer Sheva birtokosa. A 48 éves hölgy mindennapjait olyan társadalomban tölti, amely egy kis létszámú ortodox rétegtől eltekintve nyitott, demokratikus szemléletet képvisel. Ugyanakkor a labdarúgás közege, beleértve a labdarúgókat és a szurkolókat erősen maszkulin jellegű. Ennek ellenére Barkat a The Times of Israel tavalyi írásában kijelentette, nemi hovatartozása miatt nem tapasztalt előítéletet. – Nem érzek különbséget az emberek hozzám való viszonyában. Kezdetben néhányan felvonták a szemöldöküket, de mára ez megváltozott. A tény, hogy nő vagyok, már nem probléma. Az eredmények alapján ítélnek meg – mondta. A Budapest Honvéd szerdai Bajnokok Ligája-ellenfelét kemény kézzel vezeti a tulajdonos.

Az egyetemet végzett, a világ információtechnológiai központját, a Szilícium-völgyet is megjárt Barkat egy anyagilag instabil másodosztályú klubot vett meg 2007-ben 1,8 millió dollárért. Majd szépen lassan elindította azt a folyamatot, amelynek első sikerei már az elmúlt években megmutatkoztak: a Hapoel Beer Sheva két év alatt feljutott az első osztályba, majd a 2015/2016-os szezonban negyvenéves ínség után bajnoki címet nyert, tavaly pedig megvédte elsőségét, maga mögé utasítva a „nagyfiúkat”, a Maccabi Tel Avivot és a Maccabi Haifát. Az Európa-liga előző kiírásában a csapat letette a névjegyét: a csoportkörben oda-vissza legyőzték az Internazionalét, végül az a Besiktas állította meg az együttest, amely később a legjobb nyolcig jutott.

Alona nem jön zavarba, ha a rasszizmusról kell beszélnie. Ellentétben a Vasast kiejtő Beitar Jerusalem filozófiájával, ahol csak arab játékost tűrnek meg, a Beer Sheva szabadabb elveket vall. – Nincs helye a futballban rasszizmusnak vagy intoleranciának. A mi csapatunk zsidókból, arabokból és keresztényekből áll, és nem vallási vagy etnikai háttér, hanem képességek alapján igazolunk – nyilatkozta Alona. A liberális jelleget erősíti a klub helyi közösségekkel kötött együttműködése, továbbá az, hogy speciális programokkal segítik hatszáz fiatal, köztük beduin és etióp menekültek reintegrálását a társadalomba.

Ennek a csapatnak a légiósai közé tartozik a magyar válogatott balhátvédje, Korhut Mihály, aki valószínűleg kezdőként kap szerepet, ugyanakkor lapértesülések szerint a spanyol Isaac Cuenca, a Barca korábbi labdarúgója sérülése miatt ki kell hogy hagyja mindkét találkozót. S hogy milyenek a Budapest Honvéd esélyei? A klub tulajdonosa, George F. Hemingway arról beszélt, hogy az esélytelenek nyugalmával készülnek, míg a vezetőedző, Erik van der Meer úgy látja, ugyan az ellenfél egyénileg jobb minőséget képvisel, ám a mérkőzést nem a játékos, hanem a csapat nyeri meg. – A mi csapatszellemünk pedig nagyon jó – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.