Eurómilliárdokat költenek profi játékosokra Angliában

Neymar szerződtetése miatt negatív a PSG büdzséje, a Monaco ugyanakkor jelentős pluszban van.

Havasi Zsolt
2017. 09. 06. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokkal ezelőtt lezárult átigazolási időszak kapcsán érdekes felmérést készített a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja. A CIES leginkább a játékosok átigazolása kapcsán mozgó pénz útját és mennyiségét és az ebből kialakuló mérleget vizsgálta. 

Ami a 2017 nyarán történteket illeti, a kimutatás szerint a Premier League csapatai szórták el a legtöbb pénzt, egészen pontosan 1550 millió eurót. Ez több, mint amennyit a La Liga (610 millió) és a Bundesliga (612 millió) együttesei összesen költöttek. A rend kedvéért a francia első osztályban 827 milliót, míg a Serie A-ban 997-et fordítottak játékosokra.

Mindennek van egy másik oldala is. Hiszen a CIES azt is összeszedte, melyek voltak azok a csapatok, ahol a büdzsé leginkább negatívba fordult. Ennek a listának az élén a Paris Saint-Germain áll mínusz 343 millió euróval. A „legjobb” tízbe hat angol (Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Huddersfield, Brighton & Hove) fért be.

Ami a pozitív listát illeti, itt a Monaco vezet. A klub kiadásainak és bevételeinek arányát illetően 289 millió eurós pluszban van. Nem meglepő, ugyanis olyan játékosokat értékesítettek, mint Kylian Mbappé, Benjamin Mendy vagy Tiemoue Bakayoko.

De előkelő helyen szerepel a Borussia Dortmund a maga 110 milliós többletével, és a Lyon is. Meglepetés, hogy a negyedik helyezett az a Real Madrid, amelyről az az általános sztereotípia, miszerint jóval többet költ játékosokra, mint amennyit azok eladásából szerez. Mindez egyébként jelzi, hogy a Realnál tudatosan, részben a hátországra támaszkodva építik a jövőt.

Ami talán a pénzmozgás növekedését igazán jelzi, hogy az öt topliga 2010 nyarán még 1,4 milliárd eurót költött labdarúgókra, míg hét évvel később már 5,1 milliárdot. Ez 364 százalékos növekedés.

S ha már átigazolás. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin az MTI beszámolója szerint támogatja a nyári átigazolási időszak lerövidítésére vonatkozó terveket. A kontinentális szervezet első embere az angol The Timesnak eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, nem tartja jónak, ha egy labdarúgó egy adott csapatban elkezdi a szezont, majd a transzferidőszak zárása után egy másik klub kötelékében folytatja.

„Tisztában vagyok azzal, hogy komoly megbeszélések zajlanak Európa-szerte az átigazolási időszak lerövidítéséről, s mi is fokozottan figyelünk ezekre” – áll a szlovén sportvezető közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.