Olyanba vágott bele az MTK, amibe Magyarországon még senki

A klub elsőként indított e-sport szakosztályt. Távolabbi céljuk kilépni a nemzetközi színtérre.

Havasi Zsolt
2017. 09. 07. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi, hagyományos, nagy sportegyesületek közül elsőként az MTK indít e-sport szakosztályt. Ezt már nyáron megemlítette a klub elnöke, Deutsch Tamás, ugyanakkor csak mostanra állt össze a végleges koncepció a klubnál. Így az egyesület első embere mellett, Szegő Péter az MTK e-sport szakosztályának vezetője és Poór Tamás csapatkapitány beszélt az elképzelésekről, jövőről és a mögöttük álló anyagi lehetőségekről.

Érdemes tisztázni, e-sportnak a versenyszerű videojátékozást nevezik.

Mint a szakosztályvezető a sajtótájékoztatón elmondta, a FIFA Pro Clubson belül egy az egy elleni, és tizenegy a tizenegy elleni játékmódban (utóbbiban minden játékos egy-egy adott karaktert irányít, míg az előbbi esetében egy ember egy egész csapatért felel) versenyeznek majd a MTK-nál igazoltan részt vevő gamerek (így hívják az e-sport közösségén belül a játékosokat). Távolabbi cél pedig kilépni a nemzetközi színtérre, illetve még két játék (League of Legends, Dota) beemelése a szakosztály köreibe. (És azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2024-es olimpián elképzelhető, hogy hivatalos sportágként szerepel majd az e-sport.)

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, az indulásnál figyelembe vettek külföldi mintákat, ugyanakkor egyelőre a hazánkban a népszerűsítésén van a hangsúly, hiszen a közeg kevéssé ismeri mindezt. Míg külföldön könnyen képesek elérni, hogy egy stadiont megtöltsenek azokkal, akik érdeklődnek az e-sport vagy a klub iránt.

Poór Tamás csapatkapitány arról beszélt, hogy olyan gamereket sikerült kiválasztaniuk, akik nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek, emellett vannak külföldön élők, akik az interneten keresztül vesznek részt az edzéseken. Igen, edzések is vannak, ugyan mindenki munka, család mellett játszik,

de heti öt nap, napi 3 órát azért tudnak gyakorlással tölteni.

A klubelnök, Deutsch Tamás a szakosztály indításának hátteréről kiemelte, az MTK 1888-as megalakulása óta mindig is az a klub volt, amely elsőként indult el egy addig kevéssé ismert úton. Példaként hozta, hogy a futballcsapat elsőként alkalmazott külföldi edzőt.

„Attól is indult világhódító útjára a modern labdarúgás, hogy mindig képes volt választ adni a határokat feszegető jelenségekre. Az e-sport, amely nagy ütemben terjed a világon szerves része korunk sporttevékenységének” – emelte ki Deutsch.

Hozzátette, szándékukban áll, hogy ilyen jellegű eseményeket szervezzenek akár az új Hidegkuti Nándor Stadionban is.

Kérdésre elmondta, hogy a 2017-es évben a szakosztály költségvetése 3 millió forint.

Érzékeltetésképp érdemes jelezni, becslések szerint az e-sport globális bevételét világszinten 696 millió dollárra teszik, ennek 52 százalékát pedig Észak-Amerika és Kína generálja, ez az összeg 2020-ra 1,5 milliárd dollár lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.