Az angol élklubok stadionnyi összeget költenek sérültjeikre

A legjobbak előre jelző rendszert is bevetnek a megelőzéshez. Az ultramodern gyep is felelős lehet.

Havasi Zsolt
2017. 10. 04. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kívülállóknak talán nem egyértelmű, de egy játékos bérének kiszámításánál minden futballklubnak figyelembe kell vennie, ha az illető sérülések miatt kiesik egy időre. Márpedig ez óriási tehertétel: a brit biztosítási és kockázatkezelési cég, a Jardine Lloyd Thompson Group (JLT) számításai alapján a Premier League csapatai a 2016–2017-es idényben 177 millió fontot (62,3 milliárd forint) fizettek ki azokra a játékpercekre, amelyeket a maródi játékosok a pályán kívül töltöttek el. Az összeg az előző idényhez képest tizenkét százalékkal emelkedett. Ennek háttérben a JLT sportrészlegének vezetője, Duncan Fraser szerint a játékosok árának növekedése és az angol első osztályú bajnokságon belüli versenyhelyzet fokozódása áll.

A pénzszórásban a Manchester City a listavezető harminc labdarúgójára költött 18,3 millió fonttal, mögötte a Manchester United és az Arsenal áll. A sérülések száma mindkét csapatnál ötvenegy, ám ezekre a labdarúgókra „csak” 17,8, illetve 16,2 millió font ment el. Aránytalannak tűnhet a City elsősége, de Manchester égszínkék felén jóval magasabbak a bérek az átlagosnál, ez pedig felfújja a „haszontalan” költségeket. 

A JLT által készített tanulmányból kiderül, a huszonegy éven aluli korosztály a leginkább hajlamos a sérülésekre. A szakemberek ezt nem tartják annyira meglepőnek, hiszen a fiataloknál gyakorta érzékelhető tapasztalatlanság és túlzott vakmerőség. Épp emiatt a világ jelentősebb akadémiáin kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzésre. A játékosnak egyedi egészségügyi adataikkal ellátott profiljuk van, követik a növekedési és érési folyamataikat, továbbá meghatározott időszakonként felülvizsgálaton kell részt venniük. Ami a felnőtt korosztályú csapatokat illeti: a topkluboknak a német szoftverfejlesztő cég, az SAP sérülésfigyelő rendszere jelenthet segítséget. Ez több tényező (edzések száma, aktuális erőnlét, mérkőzésszám) és egy matematikai formula alapján jósolja meg egy-egy típusú sérülés jövőbeni megjelenését. A szoftver különlegessége a kockázatmeghatározó keretrendszer, amely egyedi „térképet” alkot és tartalmaz személyes beavatkozási programot is.

A megelőzés és a digitális technológia használata mellett azonban bőven van még előrelépési lehetőség. A hiányzások okait vizsgálva például kiderült, az egyik legfőbb probléma a térdsérülés, ez igényli összességében a legtöbb pénzt és száműzi a leghosszabb ideig a pályáról a futballistát. A játékosok emiatt átlagban hetven napot hagytak ki a vizsgált szezonban. A térdsérülésekkel foglalkozó ortopéd sebész, Bilal Barkatali a BBC-nek arról beszélt, szerinte elsősorban a magas intenzitású játék és a fáradtság az okozója ezeknek. Befolyásoló tényezők lehetnek még a labdarúgó élettani változásai, a lejátszott találkozók száma, a cipő kialakítása és a pálya talaja. Hozzátette, mind az amatőr, mind a profi ligákban az elmúlt tizenöt évben növekedett a térd- és az ínszalagszakadások száma.

A gyep minőségéről az egykori Chelsea-játékos, a jelenleg a BBC szakértőjeként dolgozó Pat Nevin is tett már említést: – A pályák talajában látom a probléma egyik gyökerét. Több menedzsertől hallottam már panaszt az ultramodern gyepekre. Remélem, néhány évtized múlva a játéktér egyik játékosnak sem töri ketté a karrierjét egy térd-, boka- vagy csípősérüléssel – mondta.

De a cipő kialakításának változása is közrejátszik. Colin Martin lábbelik készítésével foglalkozó specialista úgy tapasztalja, a puhább és lábat kevésbé tartó darabok előmozdítói a sérüléseknek. Épp ezért olyan betéteket tervez, amelyek a bokának és a térdnek nagyobb stabilitást nyújtanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.