Eső helyett gólzápor Londonban

Hullámzó meccs, sok gól, igazságos döntetlen. Röviden ez történt a Chelsea–Roma találkozón.

Énekes András Előd
2017. 10. 18. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio Conte csapatainál a következőkre fogadhatunk akár nagy pénzben is: három középhátvéddel állnak fel, és a labdabirtoklást szinte feladva, kontrajátékra lesznek berendezkedve. Ma sem volt más forgatókönyv a Stamford Bridge-en megrendezett, Roma elleni csoportmeccsen, s a vendégek vezetőedzője, Eusebio Di Francesco minden bizonnyal felkészült az angol bajnoki címvédőből, az olasz csapatnak – melynek kezdőjében egyetlen olasz játékos sem szerepelt – mégsem sikerült megoldania kezdetben a Chelsea hirtelen ritmusváltásait.

Az első félidőben kifejezetten aktív volt a Roma, több kapura lövéssel próbálkozott, illetve folyamatosan képes volt labdabirtoklási fölényt kialakítani. A londoniak borzasztó pontossággal passzoltak – a félidőben 67 százalékos volt a mutatójuk –, átadták a területeket, mégis ők szerezték meg a vezetést. Egy tizenhatosnál elvesztett labdára az ezúttal középpályást játszó David Luiz csapott le a 11. percben, és állítgatás nélküli, középtávoli csavarása hajszálpontosan szállt be Alisson kapujába: 1-0. Az előny tudatában még inkább visszaállt a Chelsea, de a Roma nem tudta gólra váltani helyzeteit, míg a másik kapunál ismét kíméletlennek bizonyultak a házigazdák: Morata megpattanó lövése Hazard elé került a 37. percben, a belga klasszis pedig bevágta a rövidbe: 2-0. Ez volt egyébként Hazard első BL-találata egy két és fél éves gólcsend után. A Roma viszont még a félidő előtt gondoskodott arról, hogy meccsben maradjon, Kolarov megpattanó közeli lövésével a 40. percben összejött a szépítés: 2-1. A játék képe alapján nem is lett volna reális a kétgólos Chelsea-előny.

Térfélcsere után folytatódott a római dominancia, a félidő felében pedig jött az áttörés, vagyis sikerült gólra, gólokra váltani a mezőnyfölényt, de úgy is mondhatjuk, hogy Edin Dzeko megrázta magát. Előbb Fazio hosszú indítását csodaszép mozdulattal vágta be kapásból, ráadásul ballal Courtois kapujába – 2-2 –, majd néhány ár percre rá Kolarov szabadrúgását fejelte be közvetlen közelről: 2-3. Ekkor azonban még nem volt vége, a Chelsea magához tért, és szokásához híven amint eljutott a Roma kapujáig, be is vette. A csereként beállt Pedro beadását Hazard csúsztatta a hosszú alsó sarokba, 3-3. Az utolsó másodpercekig nyitott volt a meccs, győztes gólra azonban nem futotta egyik csapatnak sem – talán nem is lett volna igazságos, ha bármelyik oldalra eldőlt volna. Nézze meg a játéknap legjobb meccsének összefoglalóját.

A szerdai meccsek sorát kora este az Atlético Madrid azerbajdzsáni vendégjátéka nyitotta, s talán sokan könnyű spanyol sikerre számítottak, a tavalyi döntős erejéből gól nélküli döntetlenre futotta a hősiesen küzdő – Ibrahim Sehic kapus parádéjának hálával tartozó – Qarabag ellen. A kis azeri csapatnak ez volt az első szerzett pontja a Bajnokok Ligájában, Diego Simeone csapata pedig nehéz helyzetbe került: három meccs után 2 ponttal szerénykednek csoportjuk harmadik helyén.

A játéknap többi meccsén kvázi papírforma eredmények születtek, vagyis kisebb-nagyobb különbséggel, de győztek a nagyok. Barcelonában a 19 éves görög védő, Dimitriosz Nikolau volt a negatív hős: öngólt szerzett, majd szabálytalanságát követően Messi csavarta be a jogosan megítélt szabadrúgást. Ironikus, hogy a 89. percben épp az ő góljával szépített 3-1-re az Olimbiakosz az egyébként közel egy óráig emberhátrányban játszó Barca ellen.

A játéknap eredményei:

A csoport:

CSKA – Basel 0-2

Benfica – Manchester United 0-1

B csoport:

Anderlecht – Paris Saint-Germain 0-4

Bayern München – Celtic 3-0

C csoport: 

Qarabag – Atlético Madrid 0-0

Chelsea – Roma 3-3

D csoport:

Juventus – Sporting 2-1

Barcelona – Olimbiakosz 3-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.