Hová tűnt a holland válogatott, és miért forog a sírjában Cruyff?

A totális futballtól a totális álló helyzetig: ami a hetvenes években működött, az most már kevés a sikerhez.

Havasi Zsolt
2017. 10. 14. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy megértsük, miért nem önmaga az elmúlt két évben a holland válogatott (azaz miért nem jutott ki sem a 2016-os Európa-bajnokságra, sem a 2018-as világbajnokságra), vissza kell menni az 1970-es évekig és a totális futballig. A játékstílushoz, amely megváltoztatta a világ labdarúgását, egyúttal válasszal szolgált az előző évtizedben hódító catenaccióra, vagyis az olasz betonvédekezésre.

A védekező és pragmatikus felfogást egy proaktív követte, amely az egyén képességeire és intelligenciájára épített. „Arra törekedett, hogy a labdabirtoklás révén olyan naggyá varázsolja a pályát, amilyenné csak lehet. Minden futás és mozgás arra irányult, hogy növeljék és kihasználják a területeket. Ha elvesztették a labdát, ugyanezen elv alapján arra törekedtek, hogy az ellenfél területét minimalizálják” – írja David Winner erről szóló könyvében.

A magasra tolt védelmi vonal, a folyamatos pozíciócserék, a háromszögek kialakítása és az elsöprő támadások miatt sokan úgy vélték, a totális futball a totális támadójáték szinonimája. Ám a korszak zseniális labdarúgója, majd később a Barcelona edzőjeként dolgozó Johan Cruyff a saját bőrén tapasztalt, majd továbbvitt filozófiáját egyszer így jellemezte:

„Sokkal védekezőbb vagyok annál, mint amit az emberek hisznek rólam.”

Most, 2017-ben az a helyzet, hogy a totális futball nevű forradalom, amely egykoron megváltoztatta a sportágat, elporladt. Történt mindez azért is, mert míg Hollandiában konzervatív módon ragaszkodnak a gyökerekhez (például a legtöbb csapat a bajnokságban még mindig a 4-3-3-as játékrendszert alkalmazza), addig a világ többi nemzete nemcsak átvette, hanem a saját képére is formálta a már említett futballstílust.

Az Ajax sikerei rég elmúltak, és Cruyff 2016-os halála után már az égből szemléli, hogyan rohant el a világ futballja az Oranje mellett. Pedig a legendás labdarúgó többször jelezte: változásra van szükség.

„A holland futball álló helyzetben van, képletesen és szó szerint is.

Elég megnézni egy-egy angol és holland bajnokit, és láthatjuk, égbekiáltó a sebességbeli különbség” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Maarten Meijer holland sportújságíró és -kommentátor.

Mellette több szakértő is az anyagországi élvonalban látja a probléma forrását. Az Eredivisie klubjai nem tudnak gazdaságilag versenyezni a topligákkal, így képtelenek megtartani a nagyobb fizetésre vágyakozó fiatalokat, akik már egész korán kilépnek közegükből. Mindez egy lefelé tartó spirált eredményez. A csapatok kereteinek értéke csökken, ahogy a liga besorolása is, így pedig az együttesek nem tudják megközelíteni az előrébb tartó ellenfelek szintjét. A visszaesést jól mutatja: a 2017–2018-as szezon győztese már nem indulhat automatikusan a Bajnokok Ligájában.

Michiel Jongsma, egy másik holland szakíró a Deutsche Wellének beszélt az utánpótlásban fennálló problémákról. Mint mondta, a holland foci a 15 éves korosztályig jól teljesít, ezután azonban nem versenyképes. Mindez szerinte azért van, mert

a fiatalok képzésében egyre inkább a fizikai adottságok dominálnak, nem a kreativitás és a taktikai fejlődés.

A kiöregedett Robben, Sneijder, Van Persie fémjelezte generáció mögé pedig nem érkezett utánpótlás. – Abban a fázisban vagyunk, hogy nincsenek topjátékosaink – mondta Ronald de Boer a Goal.comnak.

Hiányzik persze a külföldről behozott tudás is. A sportnapilapnak Maarten Meijer azt is elmondta, évek óta hanyatlik az edzőképzés Hollandiában, ahol azonban szentségtörés, hogy német szakember oktassa a futball szellemi alapjait. Pedig az innovatív gondolatokra szükség lenne, főleg úgy, hogy a korábban játszó sztárok elenyésző része (Jaap Stam – Reading; Ronald Koeman – Everton) futott be trénerként

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.