Szkennerügy: tavaly még nem volt komoly akarat a megállapodásra

Kubatovnak már kínos volt, hogy az NB III-ba több fradista jár, mint az NB I-be. Törékeny békét kötött az elnök.

Gabay Balázs
2017. 10. 20. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este Kubatov Gábor kiírta a Facebookra, hogy megállapodott azokkal a Fradi-ultrákkal, akik az új stadionba nem voltak hajlandó betenni a lábukat. A Debrecen elleni november 4-i hazai meccsen már újra ott lesznek a lelátón. A hír biztossá vált, miután a Fradi-tábor előénekese, kápója, Hamberger Ádám is ezt posztolta a Facebookon.

Három éve bojkottálja a kemény mag a mérkőzéseket, így visszatérésük sok kérdést felvet. Ezeket Kubatov szerdán szeretné megválaszolni, egyelőre nem tudni, hogy sajtótájékoztató vagy közlemény formájában. Hosszú tárgyalássorozat vezetett el idáig, melynek során a Fradi elnöke leült a tábor vezetőivel, és megpróbálta meggyőzni őket, hogy változtassanak álláspontjukon. A 16-os szektor, az EEE-mozgalom, a Green Monsters, tehát a különböző szurkolói csoportok képviselői vettek részt a megbeszéléseken.

Kubatov akkor kezdett el jobban mocorogni, miután a tavaly márciusi Csepel–Ferencváros NB III-as mérkőzésen – a szervezett szurkolói csoportok aktivizálásának hála – tízezren voltak, a Fradi NB I-es meccsén meg ugyanazon a hétvégén talán feleannyian sem. Az elnök akkor úgy gondolta, most már le kellene ülni beszélgetni a tábor vezetőivel. Hamberger Ádámot, a ferencvárosiak kápóját, előénekesét kereste meg, egyértelmű volt, hogy ő a kulcsfigura a megegyezéshez. Ekkor több kérdésben sem jutottak dűlőre, de úgy tudjuk, akkor azért nem volt olyan komoly akarat a megállapodásra, mint az utóbbi időben. Volt, hogy a szurkolói vezetők dobtak be egy javaslatot, volt, hogy Kubatov, de egyik fél sem akart túl sokat engedni saját igazából, ezért csigalassan haladtak a tárgyalások.

Ott volt például az elhíresült Csatáry-molinó ügye 2013-ban, melyen teljesen felháborodott a Fradi-vezetés és persze Kubatov Gábor. A Fradi-tábor a kassai gettó egykori vezetőjének halálát követően emlékezett meg a háborús bűnösről, a drapériát a szurkolók molinóit ellenőrző személy egyébként látta. Az elnök soha többé nem akar hasonló incidenst. Ez csak egy kifogásolt eset volt, a Ferencvárost rendszeresen büntette az MLSZ rasszista rigmusok, pirotechnika használata miatt. Hamberger egy, a 24.hu-nak adott 2015-ös interjúban azt mondta, a cigányozással a szabad véleménynyilvánítás alapján nincs gondja, az új, valóban groteszk kinézetű Fradi-sassal, a Fradi-induló átalakításával viszont igen. A legmélyebb árkot azonban a tenyérszkenner ásta a felek közé. Hamberger az említett interjúban szó szerint azt mondta, ők soha nem fogadják el a vénaszkennert.

Aztán a tavalyi enyhülés folytatódott, sikerült egyre közelebb hozni az álláspontokat, és végül egymás tenyerébe csaptak a felek. Akik tető alá hozták a megegyezést, biztosak benne, hogy november 4-én telt ház lesz a Groupamában. Ugyanakkor továbbra is kérdéses, mennyit engedett Kubatov és mennyit az ultrák, hogy utóbbiak az új stadion megnyitása óta először betegyék a lábukat az arénába. Ahogyan az is felmerül: okoz-e összeütközést a megállapodás a szurkolói csoportok között. Emlékezhetünk rá, azok közül, akik évekkel ezelőtt kivonultak a stadionból, többen is fizikai összetűzésbe keveredtek olyanokkal, akik bejártak. A Fradimob már most arról ír, ilyen nem fordulhat elő. Ráadásul ott vannak azok a drukkerek, akik tábor híján ultra módjára elkezdték szervezni a szurkolást a kapu mögött az utóbbi években. A Halhatatlanok nevű csoportot a régiek és számos benti szurkoló is kinevette, nekik minden bizonnyal eddig tartott a pályafutásuk, kérdés, elfogadják-e ezt a helyzetet. 

Korábban kiszivárgott információk alapján biztosnak tűnik, hogy a teljes Fradi-tábornak, mely eddig nem járt be szurkolni a Groupama Arénába, nem kell majd használni a tenyérszkennert. A vezérszurkolóknak viszont feltehetően igen, az ultrákkal kapcsolatos ügyekben és a tárgyalásokat illetően jól értesült Fradimob szurkolói oldal is így tudja. Hogy ez mennyire lenne igazságos az összes többi drukkerrel szemben, azt ki-ki döntse el maga. A Fradi-kártya használata minden valószínűség szerint kötelező lenne a beazonosítás végett. Annyiban Hambergernek és a tábornak tökéletesen igaza van, hogy a stadionba felszerelt több száz kamera simán be tudja azonosítani a rendbontókat balhé esetén, ha fényképes igazolvánnyal lépnek be a beléptetőkapun, és így nincs feltétlenül szükség a tenyérszkenneres beazonosításra. Ez persze csak akkor megoldás, ha alapos az ellenőrzés a bejáratoknál.

Az egyik legfőbb kérdés most az: mi történik, ha a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport tagjai, vagyis a bebocsátást nyert tábor megint balhézni kezd, legyen akár szó egy rasszista rigmusról, egy oda nem illő kétrudas kiírásról, egy-két tucat begyújtott görögtűzről. Azt ugyanis még talán Hamberger sem tudja garantálni, hogy a több ezer ember mindegyike felfogta, milyen törékeny békemegállapodást sikerült összehozni hosszú évek munkájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.