Zöld és lila foltok: avagy egy kis Fradi–Újpest-történelem

Közeleg a mai magyar foci legnagyobb érdeklődésre számot tartó derbije.

Gabay Balázs
2017. 10. 20. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros–Újpest mérkőzés a mai magyar foci legnagyobb érdeklődésre számot tartó derbije. Érdekesség, hogy a 20. század elején, amikor a sportág még csak bontogatta a szárnyait, nem ez a párosítás számított a legnagyobb ütközetnek, hanem a Fradi–MTK, a két csapat felváltva nyerte a bajnoki címeket. A zöld-fehérek 1905 és 1913 között szinte zsinórban, majd jött a Magyar Testgyakorlók Köre, és uralta az 1913 és 1925 közötti időszakot. 

Az Újpest futballszakosztálya ekkor még sehol sem volt, az első sikerkorszak a gazdasági világválsággal párhuzamosan futott, a következő 1969 és 1979 között következett. A zöld-fehér–lila-fehér rivalizálás eleinte csak a pályán mutatkozott meg, hiszen 1930-ban az Újpest törte meg az MTK és a Fradi addigi uralmát. Újpest ráadásul akkor még vidéki csapatnak számított, csak 1950-ben vált Budapest kerületévé, így a vidék-főváros ellentétet is érzékelni lehetett a szurkolói körökben. Emellett az okozhatott még feszültséget, hogy a Fradinak katolikus szurkolótábora volt, az Újpestnek vegyes vallási és társadalmi összetételű. A viszony valódi elmérgesedését a hazai labdarúgással foglalkozó kiadványok is a kommunista hatalomátvételhez kötik: a fővárosi futballcsapatokat állami szervekhez kötötték. A Ferencváros a Földművelésügyi, az Újpest a Belügyminisztérium csapata lett.

A hatvanas-hetvenes években a gyepen semmi nem volt érzékelhető az ellenségeskedésből, Nyilasi Tibor vagy Ebedli Zoltán simán leült fröccsözgetni Törőcsik Andrással vagy épp Fazekas Lászlóval, és a derbik lefújását követően soha nem láttak olyan tömegjeleneteket a nézők a pályán, mint mondjuk egy Barcelona–Real után, amikor a játékvezetőnek kellett szétválasztania az őrjöngő játékosokat. Ha már szóba került az El Clásico, a Ferencváros–Újpest rangadó minden mérvadó lap vagy portál válogatásában ott van a világ ötven legjelentősebb derbije között, s volt, hogy a tizenötös listára is felkerült.

Az összecsapás újkori, jelenkori történetében nemegyszer a pályán is emlékezetesre sikerült a játék, volt, hogy a Ferencváros nyert 7-1-re (1979), az újpestiek az 1976-os 8-3-as és a 2010-es 6-0-s győzelmüket hozzák fel legszebb emlékként. A hazai futball színvonalának süllyedésével a stadionon kívüli események vették át a főszerepet: egy-egy Fradi–Újpest vagy Újpest–Fradi kis túlzással utcai háborúba torkollott. A IV. kerületbe látogató, ütésváltásban reménykedő zöld-fehér huligánok sokszor aszerint latolgatták, hogy vonattal vagy villamossal érdemes megközelíteni a Megyeri úti Újpest-stadiont, hogy melyik lenne kevésbé feltűnő a rendőrség számára. Az újpesti kemény mag hasonlóképp tett, ők nemegyszer előre lebeszélték az ellenfél szurkolóival, hogy a Nagyvárad téren leszállnak a metróról, hogy a rendfenntartók ne tudjanak közbelépni egy kiadós verekedésnél. Az egyenruhások ezért egy idő után már csak különmetróval utaztatták a vendégszurkolókat a derbikre, de a balhékat így sem mindig sikerült megakadályozni.

Emlékezetes az 1999-es Ferencváros–Újpest meccs, ahol rendőri lovasrohammal is alig sikerült visszatartani az Üllői úton a vendégekre acsarkodó fradistákat. Ahogyan sokak fejében él a kép, amikor a ferencvárosi huligánok feltépik a padokat az újpesti arénában. Néhányan utóbb viccesen köszönetet mondtak nekik, hogy elkezdték a stadionrekonstrukciót. (1999-től 2001-ig újjávarázsolták a létesítményt). Az Üllői úti meccseken a rendőrség már mindent kitalált, hogy szétválassza a feleket: a kordonok mellett egy óriási, felfújható műanyag sátrat helyeztek el a metrókijáratnál, így az újpesti drukkerek megúszták az üvegzáport a stadion felé.

A 2000-es éve második felétől már nyugodtabbak voltak a kedélyek, az utolsó dobálózós derbi 2015-ben volt, de ekkor a tenyérszkenner bevezetése ellen tiltakozó Fradi-tábor már a stadionon kívül követte a mérkőzést.

2017. október 21-én jön a 222. Ferencváros–Újpest összecsapás.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.