Nikolics és a válogatott, avagy egy epizodista gólkirály esete

Amelyik bajnokságba Nikolics Nemanja beteszi a lábát, ott gólkirály lesz. A válogatottban mégsem érvényesül.

Havasi Zsolt
2017. 11. 07. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott kapcsán az elmúlt hónapok egyik legpezsgőbb vitatémája Nikolics Nemanja mellőzése és ennek miértje. Az alapkérdésre, miszerint helye van-e egy több bajnokságban is gólkirályi címig jutó játékosnak a nemzeti csapatban, a válasz egyértelműen igennek tűnhet. A tényekkel ugyanis nem lehet vitatkozni: NB I, Ekstraklasa, MLS – ahová Nikolics eddig betette a lábát, ott gólkirály lett.

A játékos legutóbb épp az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban bizonyított azzal, hogy huszonnégy találattal, klubrekorddal elnyerte az MLS alapszakaszának gólkirályi címét – olyan sztárokat megelőzve, mint a világ- és Európa-bajnok David Villa.

„Nagyon büszke vagyok erre a teljesítményre. Világsztárokkal rivalizáltam, és úgy jöttem ki jól a versenyből, hogy volt egy komoly hullámvölgyem is. Az a néhány hét különösen megmutatta, kik állnak mögöttem” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az elért teljesítményével kapcsolatban.

A csapataiban nyújtott pazar teljesítményével ellentétes a válogatottbeli statisztikája. A nemzeti tizenegyben 2013. október 11-én debütált – aznap, amikor Magyarország Amszterdamban 8-1-re kikapott Hollandiától –, s az eddigi huszonhárom mérkőzésén négy gólt lőtt. Ebből kettőt 2013. október 15-én Andorra ellen vb-selejtezőn, és egyszer-egyszer betalált 2014. október 18-án Oroszországnak, illetve 2015. május 6-án Litvániának.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szövetségi kapitányok – Egervári Sándor, Dárdai Pál és Bernd Storck – epizódszereplőként számoltak vele. Csak Csábi József, az Egervárit követő ideiglenes kapitány adott neki egy teljes meccset, Andorra ellen, igaz akkor rögtön két gólt is lőtt.

A Nikolics-kérdéskör esetén azonban abszolút érvényes, hogy

a klubját a játékos maga választja, a válogatottját már nem.

E magától értetődőnek tűnő állítás mögött egy komplexebb problémakör bújik meg. A klubválasztásnál ugyanis jelentősen közrejátszik a személyes kiteljesedés vágya, azaz jó esetben egy labdarúgó – így Nikolics is – oda igazol, ahol úgy érzi, számítanak rá. Mi több, fontos szereplője lehet csapatának. „Amerikában folytatom, ahol nagy szeretettel várnak, bíznak bennem, és főszerepet szánnak nekem a chicagói labdarúgás megerősítésében” – írta Facebook-oldalán tengerentúlra szerződésekor a támadó.

Játékstílusa mind a Legia Warszawában, mind a Chicago Fire-ben maximálisan érvényesült. „Azon ékcsatárok közé tartozik, akik rengeteg mozgással követelik ki maguknak a mélységi passzokat. Befutja az üres területeket, és a büntetőterületeken belül rendre jó döntéseket hoz. Felvállalja a mélységi beindulásokat, mozgatja a védelmet, és elmozgásaival másoknak helyet teremt” – jellemezte Nikolics Nemanja játékát a Magyar Nemzetnek a korábbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor. Valóban, Nikolics játékát a Raumdeuterként, vagyis területkereső csatárként számon tartott Thomas Mülleréhez lehet bizonyos mértékig hasonlítani. A játékos ebben a szerepkörben viszonylag szabadon mozoghat a támadóharmadban. Ehhez még érdemes hozzátenni: találatainak többségét egy érintésből, indítás vagy egy alapvonalról visszatett labda után szerzi.

A játékos is elmondta véleményét lapunknak a számára kedvező játékfelfogásról. Mint kiemelte, játszott már eredményesen ékpár tagjaként – például már Kaposváron is –, és a szerb Aleksandar Prijoviccsal is remekül érezték egymás mozgását Varsóban. Hozzátette, az előretolt csúcsék szerepe is fekszik számára, ahogy az Chicagóban is megmutatkozik. „A Legiánál edzőm volt a későbbi orosz kapitány Csercseszov, aki azt mondta, én nem csatár vagyok, hanem góllövő. Bízni kell bennem, és nem szabályozni a játékomat” – mesélte.

Adva van tehát egy többszörös gólkirály, aki azonban hazája válogatottjában mellékszereplő. Elfogadható-e egyáltalán, hogy van olyan játékos, aki bármilyen jó klubszinten, nem illeszkedik a válogatott játékába? „Akkor tudok gólokat lőni, ha a mögöttem futballozó társak értik és érzik a mozgásomat. Ha kell, ötvenszer be fogok indulni egy meccsen, ha ezt észlelik akkor, helyzetbe tudnak hozni. Chicagóban is időbe telt, mire megismertük egymást – a válogatottnál nincs erre minőségi idő –, de eddig ahol játszottam, mindenhol képes voltam helyzetbe kerülni és gólokat lőni. A válogatottban is megvoltak a lehetőségeim, amikor pályán voltam. De nyilván más az, amikor alapember vagy, mint amikor nem érzed, hogy rád épül a támadójáték” – válaszolt a felvetésre a támadó.

A labdarúgó utolsó mondatára koncentrálva érdemes áttérni a válogatottat irányító szakemberek felfogására. „Az én időmben még nem tartott ott, hogy minden mérkőzésen kikövetelje magának a kezdőstátust. Most megérett rá” – mondta a fentebb már idézett Egervári Sándor. A Hertha jelenlegi szakvezetőjénél, Dárdai Pálnál szintén nem kapott szerepet a csatár. Ezt ha nem is nyíltan, de előrevetítette a tréner már a 2014. szeptemberi hivatalos bemutatkozásánál, amikor a csapatához tartozó játékosok fontos karakterjegyeit emlegette. Erre később rá is erősített, hiszen felfogását a biztos védekezés jellemezte, ehhez pedig egy olyan támadót favorizált Szalai Ádám személyében, aki a védekezés első embereként ideje nagyobb részét az ellenfél kapujának háttal töltötte – ráadásul erős a párharcokban. Ugyan Bernd Storck filozófiája már némiképp eltért a defenzív felfogástól, és próbálta a válogatottat a minél több labdatartásra sarkalni, ő is ragaszkodott a magas, fizikailag erős támadókhoz.

Dárdaira és Storckra is igaz: abból gazdálkodtak, ami éppen rendelkezésükre állt. Mindez Nikolics Nemanja számára azt jelentette, hogy a nemzeti együttes játéka alapvetően a védekezésre épült. Ennek az is oka, hogy a labdabirtokláshoz és a támadást előtérbe helyező futballhoz a magyar válogatottnál egyszerűen nem áll rendelkezésre megfelelő emberanyag.

Nikolics érvényesüléséhez pedig szükség van a csapat dominanciájára, illetve olyan játékosra vagy játékosokra, akik képesek őt – egy erősebb ellenfél ellen is – kulcspasszokkal kiszolgálni, azaz olyan átadással helyzetbe hozni, amely közvetlen gólhelyzetet eredményez. Be kell látni, ilyen karakter jelenleg nem található a keretben.

Hiába tehát Nikolics klubokban elért sikerei, a magyar válogatott játékoskerete és össztudása nem teszi lehetővé hatékony érvényesülését.

S hogy lesz-e a változás Nikolics helyzetében a napokban kinevezett szövetségi kapitány, Georges Leekens kinevezésével? Nos, a belga tréner futballfilozófiája nem kecsegtet túl sok jóval számára. Mint azt Peter Vandenbempt, a belga labdarúgásban jártas szakértő az Indexnek elmondta, Leekens „a csapata játékát is rendszerszinten építi fel előbb, a szervezettségre helyezi a hangsúlyt, viszont támadónak éppen nem mondanám a felfogását. Nem egy Guardiola. A csapatai rengeteget gyakorolják a rögzített játékhelyzeteket, a szögleteket és szabadrúgásokat, a különböző variációikat, és sok gólt is szereznek ezekből.”

Ettől függetlenül a magyar válogatottnál alacsonyabban jegyzett együttesek, például Lettország, Andorra ellen érvényesülhet az ellenfél védekezését megbontó, folyamatosan az üres területeket kereső játéka. A kérdés: ennyivel megelégszik-e Nikolics?

Nikolics az MVP

Nikolics Nemanját választotta legértékesebb játékosának (MVP) a Chicago Fire.

A klub honlapjának beszámolója szerint a magyar válogatott csatár a keret tagjai közül egyedüliként csapata mind a 34 mérkőzésén pályára lépett a bajnokság alapszakaszában, s ezeken 24 gólt szerzett, amivel ő lett az MLS gólkirálya.

Találatai mellett Nikolics négy gólpasszt is kiosztott, s van esélye arra, hogy ő legyen a liga legjobb újonca, vagy legértékesebb játékosa. Előbbi díj nyertesét november 20-án, utóbbit december 4-én hirdetik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.