Supka: A játékosmegfigyelő a 10. percben megkérdezte, tétmeccsen van-e

A Honvéd új edzője fájdalmas sebeket tép fel a magyar labdarúgás testén.

MN
2017. 12. 18. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa december elején elzavarta a csapat holland edzőjét, akivel a tavalyi bajnok a negyedik helyen áll a bajnokságban. A helyére Supka Attilát nevezte ki, akivel nagyinterjút közölt az Origo hírportál.

A Debrecennel kétszer is bajnokságot nyerő, a Honvéddal 2007-ben kupagyőztes tréner Szegedről költözött Budapestre, és a hazai labdarúgással kapcsolatos súlyos élményekről számolt be az újságíró kérdéseire. Amikor a másodosztályban a Sopron edzője volt, egy játékosmegfigyelő érkezett csapata meccsére Ausztriából, hogy egyik labdarúgóját megnézze testközelből.

Az illető a mérkőzés 10. percében azt kérdezte vendéglátóitól, ez valóban egy tétmérkőzés, amit lát, vagy csak valami sörmeccs?

„Ez a futballista a szimpla bajnoki meccsen képtelen volt mentálisan úgy játszani, hogy a teljesítményével eladja magát” – állítja Supka, aki példaként az Eb-n látott magyar játékosokat hozza: nekik ott az volt a motiváció, hogy jó teljesítményükkel komolyabb csapathoz kerülhessenek, de ez sokaknak nem sikerült, ezért is volt olyan a 2017-es év a válogatott szempontjából, amilyen.

Supka ismétli az ezerszer hangoztatott edzői álláspontot, miszerint a külfödi foci elhúzott a magyar mellett, mivel más a külföldiek mentalitása. „A magyar futballisták eleve nem úgy szocializálódtak, mint az osztrákok vagy más külföldiek. Csak arra kellene koncentrálniuk, ami a feladatuk. Ha kijönnek a pályára, akkor a legjobb tudásuk szerint játsszanak, hét közben pedig tisztességesen végezzék el az edzésmunkát.” További problémának látja, hogy a fiatalok ma már inkább a telefonjukat nyomkodják, mint egymással beszélgetnének, emiatt ő be se engedi a mobilokat az öltözőbe. Plusz most már az NB I-es csapatoknál sem látja azt, hogy edzés után kint maradnának gyakorolni a játékosok, és ez a kicsikre is igaz, akikért autóval jönnek a szüleik a gyakorlás végén.

„A legnagyobb gond pedig az, hogy sokszor a szülők jobban akarják, hogy a gyerekük futballista legyen, mint maguk a srácok. Ez óriási probléma.”

Utóbbi gondot nem csak ő feszegeti, nekünk nemrégiben Urbán Flórián mondott hasonlót, aki szintén foglalkozott már utánpótláscsapatokkal.

Herczeg András vagy Novák Dezső nevét említve úgy véli, a magyar edzők is vannak olyan jók, mint a külföldiek. „Nagyon sok olyan külföldi edző van, akitől mi is szeretnénk tanulni, fájdalom, hogy ők nem Magyarországon dolgoznak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.