Miért árazzák túl a klubok a magyar labdarúgókat?

A nem összehangolt rendszer ellentmondásokat teremt. A tao inkább rontja a minőséget.

Havasi Zsolt
2018. 01. 29. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két hétben több NB I-es csapatot irányító szakember is megemlítette: nemcsak kevesen vannak az igazolható magyar játékosok, de még drágák is. Legsarkosabban Bódog Tamás fogalmazott. „Sajnos látni kell, hogy a magyar futballisták ára abnormálisan felment, a külföldi futballistákat olcsóbban meg lehet szerezni, mint a magyarokat. Csak egy példa: akartunk egy magyart szerződtetni, de kétszázezer eurót, vagyis több mint hatvanmillió forintot kértek érte” – mondta a DVTK vezetőedzője a Nemzeti Sportnak. Szerinte felfoghatatlan, hogy annyi pénzt lehet néhány helyen keresni az NB I-ben, mint például a német másodosztályban. Azt már a Digisporton tette hozzá a fiatal játékosokra kitérve, hogy nem is tudnak annyit, mint amennyire taksálják őket, ennek tetejében még a hozzáállásuk is problémás.

Adódik a kérdés, mi ennek az oka. „Ez a különféle monopóliumok miatt van. A Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis abba az irányba nyomja a rendszert, hogy fiatal játékosokat játszassanak a csapatok. Az NB II-ből például egyenesen száműzték a külföldi légiósokat” – kezdte magyarázatát a Dénes Ferenc. A sportközgazdász a Magyar Nemzetnek kifejtette, minden olyan típusú szabályozási eszköznek, amely a szabad versenyt korlátozza, árfelhajtó hatása van. „Belső verseny jön létre. Minden fiatal játékos és ügynöke jól látja, ha a labdarúgó megfelelő minőséget képvisel, akkor más csapatnak is szüksége lesz rá, így értékesíthetővé válik a piacon, ezáltal értelemszerűen emelkedik az ára” – fogalmazott. Hozzátette, ugyanez a jelenség érzékelhető a kínai labdarúgásban, ott is drága a futballista.

Itt érdemes rövid kitérőt tenni. A sportközgazdász arra a jelenségre utalt, hogy az esztelen költekezést látva a távol-keleti országban vásárlási limitet határoztak meg. Ezáltal előtérbe kívánják helyezni az utánpótlásban kinevelt fiatalokat. A márciusban kezdődő tavaszi szezonban az adott klubnál egy idényben összesen hat külföldi játékos lehet, de azonos időben (tavasszal vagy ősszel) négynél több légiós nem alkalmazható. A fiatalokra vonatkozó kitétel is szigorodni fog: egy időben nem lehet több légiós a pályán, mint U23-as játékos.

A honi rendszer sajátosságaira visszatérve Dénes távolabbról közelítve vizsgálta a kérdéskört. Mint mondta, általános szabályként érvényes, ha van egy éles preferenciád, akkor az ehhez történő alkalmazkodást valószínűleg minden rendszer elbírja. Ám amint több szabály belekerül a rendszerbe, ellentmondások jönnek létre. „Az amerikai sportokban is rengeteg szabályozás létezik, de van egy fontos, mindent rendező elv: valami növeli-e a profitot, vagy sem. Ha a profit a rendező elv, akkor konzisztensen működtethető a szabályozás. Továbbá a játékos épp az egységesség miatt nem egy klubbal, hanem magával rendszerrel áll szemben” – világított rá a mechanizmusokra.

Magyarország esetében – Dénes szerint – akad némi összehangolatlanság a rendszerben, emellett a piaci viszonyokat tekintve a klubok nem vívnak élet-halál harcot a fennmaradásért. „Nincs olyan veszély, hogy ha két-három éves távlatban nem tudja fedezni a kiadásait a bevételeivel, akkor bezárhatja a boltot. Ha így lenne, akkor egy tulajdonos megfontoltabban döntene” – mondta. Dénes Ferenc itt arra is gondol, hogy egyrészt óriási mennyiségű pénz érkezik menetrendszerűen a tévéközvetítésekből, illetve ott van a tao. A sportcélú társasági adót nem lehet például profi focista bérére költeni, utánpótlásedzőkre, infrastruktúrára viszont igen, így ki lehet vele váltani tetemes mennyiségű költséget, amit újabb játékosok vásárlására, a játékosok bérének megemelésére lehet költeni. Viszont a tao kifizetése sem teljesítményhez kötött, tehát nem piaci alapú költés, így a játék minőségét nemhogy emeli, inkább csökkenti vagy konzerválja.

Ennek a sajátos környezetnek akadnak furcsaságai. Mindezt Dénes egy példával mutatta be: könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik klub nem tudja kifizetni egy játékos árát, addig a másik egyesület még hozzá is tesz; akkor is, ha bevétele ezt nem teszi lehetővé. Ugyanis tudja, majd az önkormányzat és a szponzorok besegítenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.