Nemzetek Ligája: megvannak a magyar válogatott ellenfelei

Finn-, Görög- és Észtországgal került egy csoportba a nemzeti tizenegy. Kezdés szeptemberben.

Havasi Zsolt
2018. 01. 24. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a legfontosabbal: kisorsolták a Nemzetek Ligája csoportbeosztását. Magyarország a C osztály első kalapjából, Románia, Skócia és Szlovénia mellett várta az ellenfeleket. A végeredmény pedig a következő:

Mivel Finnország és Norvégia az éghajlati viszonyok miatt novemberben már nem játszhat mérkőzést hazai pályán, illetve Észtország, valamint Litvánia hazai mérkőzéseinek időpontjait is befolyásolhatja a téli időjárás, így a négy csapatból legfeljebb kettő szerepelhetett ugyanabban a csoportban. Ennek következtében az azonos csoportba került válogatottak képviselői a helyszínen egyeztetnek majd a meccsek helyéről, pontos dátumáról és kezdési időpontjáról. (Hogy pontosan miként néz ki a menetrend, az 16 óra körül fog kiderülni.)

Mielőtt röviden ismertetnénk az ellenfeleket, érdemes jelezni, az új szövetségi kapitány, Georges Leekens március 23-án Kazahsztán ellen debütál, majd pár nappal később Skócia ellen játszik a nemzeti tizenegy.

„Ez teljesen új kezdetet jelent, vagyis a múltban történtekkel már egyáltalán nem szeretnénk foglalkozni. Két teljesen eltérő stílusú csapat ellen tudjuk majd kipróbálni magunkat – alapvető szempont volt az ellenfelek kiválasztásakor, hogy minél többféle helyzetben, több játékstílus ellen derüljön ki a válogatottról, hogy mire képes” – mondta korábban a belga szakember.

És akkor nézzük az ellenfeleket. Mind a görög, mind a finn csapat ellen lehetnek a magyar szurkolóknak a közelmúltból emlékei. Görögországgal legutóbb 2015. október 11-én játszottunk, akkor Bernd Storck ült a kispadon, a vége pedig 4-3-as vereség lett.

Finnország ellen 2015. június 13-án Dárdai Pál vezette a csapatot, akkor Helsinkiben 1-0-ra nyert Stieber Zoltán góljával az együttes.

Ami pedig Észtországot illeti: eddig négy mérkőzést játszott a magyar válogatott a balti csapattal, és négyszer nyert is. Legutóbb öt éve, 2013 szeptemberében találkozott a két csapat, ekkor 5-1-re győztünk.

 

Érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni a sorozattal. Az Európai Labdarúgó Szövetség által 2014-ben elfogadott és 2018-ban induló, új sorozatának célja, hogy minél kevesebb legyen a tét nélküli mérkőzés. (Ugyanakkor nem lesz több játéknap a Nemzetek Ligája miatt).

Az alapelv a következő volt: az UEFA az európai rangsor alapján négy külön osztályba (A, B, C, D) sorolta a válogatottakat. A csoportokon belül oda-vissza vágós rendszert hoztak létre. A sorozat 2018 szeptemberében kezdődik, és novemberig hat fordulót rendeznek majd. A csoportgyőztesek pedig két dolognak is örülhetnek:

Továbbá, ahogy az MTI fogalmaz: „Mindegyik kategóriában az a legelőkelőbb helyen záró válogatott jut indulási joghoz, amely a 2019 őszén (ahol az 55 csapatos mezőnyt 10 darab 5 vagy 6 fős csoportokra osztják) záruló, hagyományos Eb-selejtezők során lemaradt a részvételt garantáló első és második helyről.”

Ami a 2020-as Európa-bajnokságot illeti, mivel nincs házigazda ország, nincs garantált induló. Lebonyolítása azonban a 2016-oshoz hasonló lesz abban, hogy hat 4 csapatos csoport lesz, a csoportok két legjobbja és a négy legjobb csoportharmadik megy tovább a nyolcaddöntőbe, ahol egyenes kiesésessé válik a torna.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.