Németországban futball van, itthon foci, a kettőt össze sem lehet hasonlítani

Hogy milyen egy Hertha-mérkőzés Berlinben? Olyan, mint egy irodalmi alkotás. Riport.

Havasi Zsolt
2018. 02. 05. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy milyen egy Hertha-mérkőzés Berlinben? Olyan, mint egy irodalmi alkotás: van bevezetése, tárgyalása és befejezése. Ám a teljes „mű” szinte minden pontjában eltér egy magyarétól.

Ennél a pontnál fontos megjegyezni: mindez sokkal inkább ténymegállapítás, mintsem kritika. Van ugyanakkor közös vonása a két közegnek, ez pedig a találkozó előtti baráti sörözések fontossága. E tényező egyezése azonban nem véletlen, a stadion ugyanis – mint (elsősorban) labdarúgó-mérkőzések rendezésére létrehozott építmény – közösséghez tartozást nyújt, és a nyílt érzelemkifejeződés helyszíne. S mi segíthetne jobban kibontakoztatni az érzelmeket, mint egy-két pofa jó sör! Persze itt is mezben rohangálnak a pályán a játékosok, ugyanúgy van bíró és labda meg miegymás, de ezek most mellékesek. Berlinben mérkőzésre menni élmény, egyszerűen azért, mert a klub a szurkolóknak minden úton-módon – személyesen például kihelyezett drukkerbolttal, no meg a különböző online platformokon keresztül is – próbálja megteremteni az azonosulás lehetőségét. Ennek távolabbi célja egyértelmű: több drukker, több bevétel. És a szombati Hertha–Hoffenheim Bundesliga-mérkőzés előtt, a stadion körül keringő tömeg korösszetételét vizsgálva elmondható, alapvetően sikerrel érik el a célközönséget. Persze mindig lehetne jobb!

Már két órával a kezdő sípszó előtt több tucat gyerek várta izgatottan, hogy belépjen a betonteknőre hasonlító létesítménybe. Rajtuk kívül – nem meglepő módon – képviseltették magukat az erejük teljében lévő és a B-középbe igyekvő huszonévesek, ahogy az egész lassan, de biztosan a helyük felé haladó hatvanasok. De majdnem mindegyiküknél akadt három dolog, ami nem hiányozhat: Hertha-mez, Hertha-sál és a már említett sör.

Berlinben tehát az ember nem pusztán kimegy egy mérkőzésre, hanem részese egy eseménynek. A kilencvenperces műsor felvezetése a kezdőrúgás előtt nagyjából egy órával kezdődik. A hangosbemondó folyamatosan izzítja az érkező tömeg hangszálait, a hazai csapat bemelegítésének kezdetét erőteljes zenei aláfestés kíséri, az ellenfélét füttyszó. Mindez azonban a pályán tevékenykedő labdarúgók produkciójával teljesedik ki. A különbség már az első percekben is látható még a kevésbé szakavatottak számára is: az első labdaérintés pontossága, a mozgás és a gondolkodás gyorsasága messze előrébb van a Magyarországon látottnál. Vagy, ahogy Dárdai Pál könyvében kiemeli, Németországban futball van, itthon foci. A kettőt össze sem lehet hasonlítani.

Az 1-1-re végződött mérkőzés után a stadionból kifelé haladva, egy-két alkalmazottal beszélgetve kiderült, számukra a találkozó unalmas volt, és lassú. Egy ötvenes, jó karban lévő hölgy szerint egy Hertha–Dortmund-meccs sokkal jobb, gyorsabb és izgalmasabb; ugyanígy vélekedik a lengyel újságíró is, akivel a történteket elemezzük.

Végül is, ki mihez szokott. Ha a magyar első osztály középmezőnyéhez tartozó csapatok egy ilyen „lassú és unalmas” mérkőzést játszanának, valószínűleg mindenkinek sokkal jobb lenne. Addig meg marad nekünk a langyos víz a hideg sörrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.