Négymilliárd forintos alappal ösztönöznék a piacképes focisták nevelését

A minőség és a hosszú távú megfelelő nevelőmunka kiemelten fontos az MLSZ új rendszerében.

Havasi Zsolt
2018. 03. 30. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő szezonban megszűnik a fiatalszabályként ismert szisztéma, helyette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) produktivitási rendszert vezet be. Ezzel továbbra is azt jelzi a szövetség, hogy a magyar futball csak akkor lehet sikeres, ha minél több minőségi fiatal magyar játékos kap lehetőséget, minél magasabb szinten. Az újítás az utánpótláskluboknál folyó minőségi játékosnevelést helyezi előtérbe, ösztönzi a saját akadémiás egyesületi modellt, illetve azt kívánja elérni, hogy az edző akkor állítsa be a fiatal játékost, ha alkalmasnak tartja a feladatra. Az ezért járó pénz odaítélésének módja új alapon nyugszik.

A rendszer két részre osztja a játékosokat: az U6-os korosztálytól az U19-esig tart a képzési, és ezzel párhuzamosan, az U17-es korosztálytól megkezdődik a produktív időszak. Érdemes egyúttal jelezni, csak az a játékos termel pénzt csapatainak, aki 2007. január elsejéig nem töltötte be a 19. életévét. Mindez hogyan is néz ki a gyakorlatban? A rendszer objektív, egy központi adatbázis révén ellenőrizhető módon a pályán töltött percek alapján díjazza az egy-egy játékost felnevelő utánpótlás-egyesületeket. A lejátszott percekhez pedig különböző szorzószámok (lásd a táblázatot) vannak rendelve. Legtöbbet természetesen az éri, ha valaki a felnőtt válogatottban vagy az öt legjobb bajnokság egyikében szerepel. Az MTI helytálló példája szerint ha egy futballista hét évet nevelkedett az egyik és hármat a másik klubban, akkor két egyesület 70:30 százalékos elosztásban részesül a játékos által termelt pontokból.

Az új rendszer – amelyben egyébként a női szakág egyesületei és labdarúgói is részt vesznek – egyik következménye, hogy jelentősen bővül az anyagi juttatásban részesülők köre, hiszen nemcsak az eddigi tizenkét NB I-es és húsz NB II-es klub részesedik a forrásból, hanem több mint háromszáz egyesület. Fontos, az tekinthető saját nevelésűnek, aki minimum három évet töltött annál a klubnál, ahol profiként – NB I-ben vagy NB II-ben – bemutatkozott.

A teljesítményalapú támogatásra a szövetség négymilliárd forintot különített el. S mint az MLSZ a Magyar Nemzetnek elmondta, ugyanekkora összeggel csökkentik a normatív támogatásokat, így a rendszerben ugyanannyi pénzt osztanak fel. Minél kisebb méretű a klub, annál kisebb arányt képvisel a produktivitási rész a támogatásában; az akadémiáknál átlagosan az MLSZ-támogatás háromnegyede teljesítményalapú lesz. A beavatkozás célja ugyanis épp az, hogy a piramis csúcsán lévő klubok érzékeljék: akkor juthatnak jelentős összegű forráshoz, ha piacképes játékosokat nevelnek.

Felmerült kérdésként, a taórendszer jelent-e veszélyt az új szisztémára. Mint megtudtuk, ma egy labdarúgóklub az MLSZ-en keresztül két forrásból juthat utánpótlás-nevelési támogatáshoz: az egyik, hogy taókérelmet nyújt be a szövetséghez, és a testület jóváhagyja, a másik, hogy állami támogatásban részesül. Mindkét forrásra kiterjesztik a produktivitási rendszert. Tehát a szövetség először megállapítja, hogy egy klubnak mennyi alap- és produktivitási támogatás jár, utána dönt arról, hogy azt taó-, illetve állami támogatás keretében kapja meg. Harmadik csatorna pedig nincs, a rendszer így zárt. Az MLSZ hozzátette válaszában, például infrastruktúrára igényelhet valaki további forrást, de utánpótlás-nevelésre csak a fentiekben leírt módon.

Kik a nyerőemberek?

A szövetség számolt, s az jött ki, hogy a mostani idényt alapul véve Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa szerezte a legtöbb pontot több mint tízezret, a második Kádár Tamás kevesebb mint hétezerrel. Talán nem meglepő, hogy az első öt helyen csak külföldön szereplő válogatott játékosok állnak, a hatodik az a Banó-Szabó Bence (több mint 4000 ponttal), aki U19-es saját nevelésű játékosként folyamatos játéklehetőséghez jut a Budapest Honvédban. Egy saját nevelésű U19-es játékos egyetlen végigjátszott NB I-es meccsel 270 pontot termel, ami nagyjából 1 millió forintnak felel meg, ezen osztoznak a nevelőegyesületei. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.