Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani, a húsvéti nagybevásárlások alkalmával.
Az ünnepi időszakokban általában nagyobb számban láthatunk a polcokon megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, ilyen termékek vásárlása esetén az alábbi dolgokra figyeljünk oda:
Tipikusnak mondható ünnepek előtti felhívó szövegek a boltok kirakataiban, reklámjaiban. Valószínűleg mindannyian „hittünk” már ezeknek a hangzatos mondatoknak, aztán otthon jött a felismerés, hogy valójában az ajándék termékért is fizettünk.
Az akciók esetében, különösen a „+25 % ingyen”, illetve a „2+1 ajándék” típusú akcióknál győződjenek meg arról, hogy az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Lehet, hogy a bevásárlás hosszabb ideig fog tartani, de ezzel a körültekintéssel pénztárcánkat óvjuk.
A hatóság szakemberei ebben az időszakban szezonális ellenőrzéseik alkalmával fokozottan figyelnek arra, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat kiszűrjék.
A húsvéti ünnepkör legfelkapottabb termékei a csokoládé, a tojás és a húsvéti sonka.
Nem minden csokoládé, ami annak látszik, vagy amit annak neveznek. Sajnos a termék feliratok lehetnek megtévesztőek. A hatóság szakemberei már az ünnepek előtti ellenőrzéseik során igyekeznek kiszűrni a megtévesztő jelöléseket, de a nem árt tudni, hogy mit figyeljünk:
A Magyar Élelmiszerkönyv a sonka termékcsoportot három alcsoportra osztja, amelyek közül az elsőbe és a másodikba – a nyers, illetve a hőkezelt sonkák közé – tartozik a húsvétkor fogyasztott sonkák többsége.
Nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, kóstolásra pedig sajnos nincs lehetőség, ezért a sonka kiválasztásnál a fogyasztó számára a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, amely nemcsak a termék tulajdonságairól, hanem a felhasználás módjáról is eligazítást kell, hogy adjon.
A sonkák címkéjének utalnia kell az állatra (kivéve a sertést), és utalnia kell a testtájra (például comb, vagy lapocka) is. Ezen kívül a vásárlókat a választásban segítő címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers, vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.
Érdemes olyan kereskedőnél vásárolnunk, akiben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele. Fontos minden terméknél, így a húsvétra szánt termékeknél is odafigyelni a fogyaszthatósági időre, hiszen a megvásárolt mennyiséget általában több alkalommal szeretnénk felhasználni, fogyasztani.
Kis odafigyeléssel az ünnepre készülődés hangulatát semmi nem ronthatja el.
További hasznos információk: www.nfh.hu