Húsvét előtti bevásárlás – mire figyeljünk?

Az ünnepek előtti készülődések, vásárlások alkalmával is megéri körültekintőnek lenni. Fogadja meg a húsvét előtti tanácsainkat, hogy idén ne érje csalódás.

2013. 03. 25. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani, a húsvéti nagybevásárlások alkalmával.

Az ünnepi időszakokban általában nagyobb számban láthatunk a polcokon megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, ilyen termékek vásárlása esetén az alábbi dolgokra figyeljünk oda:

Tipikusnak mondható ünnepek előtti felhívó szövegek a boltok kirakataiban, reklámjaiban. Valószínűleg mindannyian „hittünk” már ezeknek a hangzatos mondatoknak, aztán otthon jött a felismerés, hogy valójában az ajándék termékért is fizettünk.

Az akciók esetében, különösen a „+25 % ingyen”, illetve a „2+1 ajándék” típusú akcióknál győződjenek meg arról, hogy az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Lehet, hogy a bevásárlás hosszabb ideig fog tartani, de ezzel a körültekintéssel pénztárcánkat óvjuk.

A hatóság szakemberei ebben az időszakban szezonális ellenőrzéseik alkalmával fokozottan figyelnek arra, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat kiszűrjék.

A húsvéti ünnepkör legfelkapottabb termékei a csokoládé, a tojás és a húsvéti sonka.

Nem minden csokoládé, ami annak látszik, vagy amit annak neveznek. Sajnos a termék feliratok lehetnek megtévesztőek. A hatóság szakemberei már az ünnepek előtti ellenőrzéseik során igyekeznek kiszűrni a megtévesztő jelöléseket, de a nem árt tudni, hogy mit figyeljünk:

A Magyar Élelmiszerkönyv a sonka termékcsoportot három alcsoportra osztja, amelyek közül az elsőbe és a másodikba – a nyers, illetve a hőkezelt sonkák közé – tartozik a húsvétkor fogyasztott sonkák többsége.

Nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, kóstolásra pedig sajnos nincs lehetőség, ezért a sonka kiválasztásnál a fogyasztó számára a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, amely nemcsak a termék tulajdonságairól, hanem a felhasználás módjáról is eligazítást kell, hogy adjon.

A sonkák címkéjének utalnia kell az állatra (kivéve a sertést), és utalnia kell a testtájra (például comb, vagy lapocka) is. Ezen kívül a vásárlókat a választásban segítő címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers, vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.

Érdemes olyan kereskedőnél vásárolnunk, akiben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele. Fontos minden terméknél, így a húsvétra szánt termékeknél is odafigyelni a fogyaszthatósági időre, hiszen a megvásárolt mennyiséget általában több alkalommal szeretnénk felhasználni, fogyasztani.

Kis odafigyeléssel az ünnepre készülődés hangulatát semmi nem ronthatja el.

További hasznos információk: www.nfh.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.