A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Disputa a gyermekszervezetekről

1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP ügyvezető alelnöke, Kiss Péter egyetért azzal a fideszes javaslattal, amely szerint pártok nem köthetnének választási együttműködést gyermekszervezetekkel. A politikus szerint ugyanakkor a törvénymódosítás nem zárná ki, hogy a nemrégiben megalakult Fiatal Baloldal nevű szervezet együttműködést kössön a szocialista párttal.– Nincs kifogásom a javaslattal szemben, hiszen egyetértek azzal, hogy a gyermekek nem lehetnek aktuálpolitika tárgyai, ugyanakkor nem hiszem, hogy a törvénymódosítás érintené az MSZP és a Fiatal Baloldal (Fib) között esetleg megkötendő együttműködési megállapodást – válaszolta kérdésünkre Kiss Péter. A szocialista politikus elmondta azt is, hogy a politikának kötelessége tenni a gyermekekért, viszont ezt a Fidesz vezette kormány elmulasztotta. Mint ismert, Gyürk András és Rogán Antal fideszes képviselők önálló képviselői indítványban azt javasolják, hogy a pártok ne köthessenek választási célú együttműködést gyermekszervezetekkel. A javaslat szerint az a szervezet minősülne gyermekszervezetnek, amelynek alapszabálya 14 éven aluliak tagságát megengedi. A Fiatal Baloldalhoz – amelynek elnöke Tóbiás József, a Baloldali Ifjúsági Társulás volt elnöke, szocialista képviselő – társult tagként csatlakozott egyebek mellett a Magyar Úttörők Szövetsége és a Magyar Gyermekbarátok Mozgalma. Tóbiás az egyik kezdeményezője volt a szervezet létrehozásának, s amikor az megalakult, a BIT megszűnt. A szervezet alapszabálya lehetővé teszi, hogy az az MSZP ifjúsági szervezeteként működjön. Kiss Péter bízik abban, hogy hamarosan lesznek erre irányuló tárgyalások a Fibbel. A politikus szerint a törvénymódosítás esetleges elfogadása nem zárja ki, hogy a szervezet a párt ifjúsági szervezeteként működjön, ugyanis konkrét ügyekre irányulna a partnerség. Ilyen alapon a pártok nem köthetnének együttműködést az Ifjú Szocialistákkal vagy az Ifjú Demokratákkal – tette hozzá. Kiss Péter szerint egy esetleges szövetség a Fiatal Baloldallal azért sem ütközne a törvénybe, mert ez nem jelenti azt, hogy például az úttörőszövetségnek bármilyen kötelezettsége lenne, hiszen a Fib partnerszervezetei továbbra is önálló jogi személyként működnének. A politikus kérdésünkre elmondta: a választások előtt az MSZP és a Baloldali Ifjúsági Társulás között létrejött megállapodást – amely következtében egyébként többen be is kerültek a parlamentbe – nem érinti, hogy a BIT azóta megszűnt. Tóbiás József, a Fib elnöke nem kívánt a Napi Magyarországnak nyilatkozni az előbb említett témákban. A politikus a Népszabadságnak adott nyilatkozatában elvi aggályokat fogalmazott meg a Fidesz indítványával kapcsolatban, szerinte a gyermekkorosztálynak is biztosítani kell a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.