A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem perel a MÁV

Bákonyi Ádám
1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap visszavonta keresetét a MÁV Rt. a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervete (VDSZSZ) ellen indított munkaügyi perben. A vasúttársaság azt akarta kimondatni, hogy a Legfelsőbb Bíróság június 9-i végzése ellenére mégis kollektív erejű szerződés volt az 1999. évre vonatkozó bérmegállapodás.Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a MÁV Rt. 1999. évi bérjavaslatát a három reprezentatív vasutas-szakszervezetből csak kettő, a Vasutas Szakszervezet (VSZ) és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) írta alá. Noha a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke nem látta el kézjegyével a dokumentumot, a munkáltató mégis kollektív erejű szerződésnek tekintette a megállapodást. A konfliktus végére a Legfelsőbb Bíróság június 9-i végzése tett pontot, amely kimondta: a VDSZSZ sztrájkja jogos, mivel nélkülük nem tekinthető kollektív erejű szerződésnek a munkáltató a VSZ és a MOSZ-szal kötött megállapodása. Bertók Judit, a VDSZSZ jogásza lapunk kérdésére elmondta: a munkáltató a Fővárosi Bíróság bírájának javaslatára állt el keresetétől, mivel a pert biztosan elvesztette volna. Bajnai Gábor, a MÁV személyügyi főosztályvezetője lapunkat arról tájékoztatta: a munka törvénykönyv 198. szakasza alapján nyújtották be keresetüket, amely a konfliktus értelmezésére más lehetőséget kínált, ám azt a Legfelsőbb Bíróság végzése értelmében tegnap visszavonták. Bajnai azonban jelezte: nem érti milyen módon lehet ekkora értelmezési különbség a két törvény rendelkezése között. Megnyugtató számunkra a kereset visszavonása, úgy érezzük, ez reményteljes alapot ad a jövő évi bértárgyalások megkezdésére – nyilatkozta lapunknak Lukácsi Bálint a VDSZSZ sajtószóvivője. A 2000. évi bérekről a munkáltató, a VSZ, a MOSZ és a VDSZSZ részvételével ma kezdődnek a tárgyalások. A három érdekképviseleti szervezet azonban – mielőtt a munkáltatóval tárgyalóasztalhoz ülnek – egy-két „sarkos követelést” egyeztet, hogy egységes álláspontot képviseljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.