időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Február 22.: Magyar politikai élet (2)

MTI
2002.02.22. 20:58

Az SZDSZ és a Fidesz a vitáról, Orbán Viktor a nyugdíjas konferencián és az MSZP reagálása, Kuncze Gábor és Kovács László a külpolitikáról, a Fidesz tagjainak reagálása, Fidesz-, MSZP-, FKGP- és MIÉP-kampánygyűlések.

SZDSZ – Kuncze Gábor vitára hívja a Fidesz elnökét – Fidesz-reagálás

A Fidesz – Magyar Polgári Párt 2001 májusában 30 ezer példányban kiadta és társadalmi vitára bocsátotta a jövőnkről alkotott elképzeléseinket tartalmazó vitairatát – tartalmazza a Fidesz sajtóosztályának pénteki közleménye. A közlemény szerint az elmúlt háromnegyed-egy év alatt ezt több száz rendezvényen több tízezer emberrel vitatták meg. Az együttgondolkodás eredménye, az emberek véleménye, tapasztalata és akarata alapján készült el a Fidesz – Magyar Polgári Párt és a polgári összefogás közös „A jövő elkezdődött” című választási programja. Ezt február 16-án az Összefogás Kongresszusa a Fidesz hivatalos programjának rangjára emelte.

-Sajnáljuk, hogy az elmúlt időszakban egyetlen szakmai fórumon nem találkozhattunk Kuncze Gáborral. Megértjük, hogy fájlalja, hogy ezt a lehetőséget elszalasztotta, de emiatt csak saját magát okolhatja. A Fidesz elnöke vitára szóló kihívását elfogadja, azt az előzetes megbeszéléseknek megfelelően a Magyar Szocialista Párt elnökével fogja lefolytatni – áll a közleményben.

Kuncze Gábor vitára hívja a Fidesz elnökét – Fidesz-reagálás – SZDSZ

A jelek szerint a Fidesz nem képes komolyan venni saját kijelentéseit sem – reagált az SZDSZ elnöke Pokorni Zoltánnak, a Fidesz elnökének pénteki nyilatkozatára. Kuncze Gábor emlékeztetett: annak kapcsán hívta vitára a Fidesz elnökét, hogy Pokorni Zoltán korábban felkérte az ellenzéket arra, hogy a programokról vitatkozzanak, ne másról. – Ez elől a Fidesz elnöke kitért – tette hozzá Kuncze Gábor, majd leszögezte: a jövőben ilyen súlyt fognak adni a Fidesz különböző kijelentéseinek.

Mint mondta, ettől kezdve a Fidesz ne kérje számon az SZDSZ-en, hogy nem vitatkozik a programokról, ha egyszer nem vállalja, hogy vitára kiálljon. Kuncze Gábor megjegyezte: az elmúlt időszakban számos szakmai vitán vett részt, ahol Pokorni Zoltánnal nem találkozott.

Nemzetközi nyugdíjas konferencia – Orbán Viktor

Annak a családnak, amelyben nem kapnak kellő figyelmet a gyermekek, nincs jövője, és az a család, amelyik nem becsüli meg a nagyszülőket nem érdemel boldog jövőt – mondta Orbán Viktor az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület és az Európai Szenior Unió közös nemzetközi konferenciáján pénteken, Budapesten.

A miniszterelnök kiemelte: az elmúlt négy évben – az előző kormány időszakával ellentétben – nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke. Emlékeztetett rá: 1998-ban annyit tudtak biztosan vállalni, hogy a nyugdíjak a reálértéküket meg fogják őrizni. – Ma Magyarországon már az a vita tárgya, hogy melyik évben hány százalékkal próbáljuk meg növelni a nyugdíjak vásárlóértékét – tette hozzá.

Szólt arról, hogy ez évtől a munkát vállaló nyugdíjasok nyugdíja nem számít bele az adóalapjukba. Ez számítása szerint 320 ezer nyugdíjast érint, és az intézkedésnek köszönhetően összesen 15-16 milliárd forint marad a zsebükben. A kormányfő megemlítette: a nyugdíjasoknak külön számított infláció alapján határozzák majd meg a nyugdíjukat. Emlékeztetett rá, hogy míg 1997 végén 18,5 százalékos, addig a tavalyi év decemberében 6,8 százalékos volt az infláció mértéke.

– Vannak olyan területek, ahol nem engedhetjük meg, hogy a piaci árszámítások szabadon érvényesüljenek – közölte Orbán Viktor, aki hozzátette: itt-ott az államnak – minél kevesebbszer, minél kevesebb helyen – be kell avatkozni. Példaként említette a gázárak, illetve a gyógyszertárak alakulását.

Nemzetközi nyugdíjas konferencia – MSZP-reagálás

A Magyar Szocialista Párt kormányra kerülve első lépései egyikeként minden nyugdíjasnak visszaadja azt a személyenként 19 ezer forintot, amit az Orbán-kormány elvett tőlük – reagál az MSZP a miniszterelnök és két miniszter kijelentéseire abban a közleményben, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek. „Orbán Viktor, Stumpf István, Varga Mihály pénteken a mindössze 1-2 ezer tagot számláló, ám a kormányhoz szoros szálakkal kötődő Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület által szervezett nemzetközi konferencián kísérletet tett arra, hogy saját tapasztalataik ellenében meggyőzze a nyugdíjasokat: a polgári kormány becsüli a nagyszülőket” – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Fidesz – kormányzásának szinte első tetteként – megváltoztatta a nyugdíjak felzárkóztatása érdekében még az előző kormány által hozott törvényt, és 1999-ben 5 százalékkal, 52 milliárd forinttal kisebb nyugdíjemelést hajtott végre, mint ami járt volna. Hozzáfűzik: mindezt a következő évben sem pótolták, így a kormány tartozása két év alatt több mint 120 milliárdra emelkedett.


Visegrádi csoport – Kuncze Gábor reagálása

Orbán Viktor miniszterelnök árt Magyarország érdekeinek, és a magyar külpolitikát négyéves tevékenysége alatt a mélypontra vitte le – közölte az SZDSZ elnöke az MTI-vel pénteken. Kuncze Gábor arra reagált, hogy a szlovák és a cseh kormányfő lemondta a visegrádi országok jövő péntekre tervezett csúcstalálkozóján való részvételét.

Az ellenzéki politikus elmondta: a visegrádi négyek kormányfői találkozója azért jött volna létre, hogy közösen lépjenek fel országaik érdekében az EU legutóbbi, támogatásokra vonatkozó döntésével kapcsolatban. – Ezt az együttműködést verte szét Orbán Viktor miniszterelnök úr meggondolatlan nyilatkozataival – fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Visegrádi csoport – Kovács László

Sajnos várható volt, hogy a partnerországoknak egyszer elegük lesz Orbán Viktornak a nemzetközi kapcsolatokban szokatlan, otromba stílusából – közölte Kovács László, az MSZP elnöke pénteken az MTI-vel. A szocialista pártelnök arra reagált, hogy Csehország és Szlovákia lemondta a visegrádi országok kormányfőinek március elsejére tervezett találkozóján való részvételt Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli kijelentései miatt.

Kovács László szerint teljesen értelmetlen volt a miniszterelnöknek most szóvá tennie a benesi dekrétumok ügyét. Mint a pártelnök fogalmazott, a baj, sajnos, sokkal nagyobb, mint Orbán Viktor személyes presztízsvesztesége. Hangsúlyozta: Magyarország érdekei sérülnek amiatt, hogy elmarad az európai uniós ügyekben most különösen időszerű egyeztetés és a közös fellépés. – Ezért felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy a választásokig hátra lévő időben már ne nyilatkozzon külpolitikai kérdésekben, hogy az új kormánynak ne a szétrombolt kapcsolatok újraépítésével kelljen kezdenie a külpolitikai munkát – közölte Kovács László.

Visegrádi csoport – Kovács László – Pokorni Zoltán reagálása

A Fidesz elnökének szavai szerint vérlázító Kovács László nyilatkozata, hiszen épp az MSZP fejtette ki, hogy a visegrádi országokkal való együttműködést az európai uniós tárgyalási stratégiában kedvezőtlennek tartja, most pedig a szocialista pártelnök álszent módon különösen időszerű egyeztetésnek és közös fellépésnek nevezi a polgári kormány által újjáteremtett visegrádi összefogást. Pokorni Zoltán pénteken az MTI-nek Kovács László azon nyilatkozatára reagált, amit azzal kapcsolatban tett, hogy Csehország és Szlovákia lemondta a visegrádi országok kormányfőinek március elsejére tervezett találkozóján való részvételt.

– A benesi dekrétumokat Magyarország sosem emelte a kétoldalú kapcsolatok problémái közé, ám valamennyi tisztességes gondolkodású magyar ember előtt világos kell legyen, hogy a kollektív bűnösség elvét érvényesítő benesi dekrétumok ellentétesek minden alapvető erkölcsi felfogással, az emberi jogokkal és így az Európai Unió elveivel is – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya Jászapátin

Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli látogatásán egy kérdésre válaszolva a magyarok kollektív bűnösségének elvét megfogalmazó benesi dekrétumokról csak azt fejtette ki, amit mindannyian tudunk, hogy ezek ellentétesek az alapvető emberi joggal – mondta el Pokorni Zoltán pénteken Jászapátin egy, a Fidesz és az MDF által szervezett fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón.

A Fidesz – Magyar Polgári Párt elnöke hozzátette: ebből értelemszerűen következik, hogy ezek a dekrétumok ellentétesek az Európai Unió jogrendjével is. – A benesi dekrétumok a borzalmas XX. század maradványai, melyek terhétől a XXI. század előbb vagy utóbb meg fog szabadulni – vélekedett a politikus.

Pokorni Zoltán arra a bejelentésre, hogy Kuncze Gábor vitára hívta ki őt, azt mondta: programjukról több mint kétszáz beszélgetést folytattak az emberekkel az országban, és sajnálatos, hogy ezek egyikén sem vett részt az SZDSZ elnöke. Mint a legnagyobb kormánypárt elnöke a vitát természetesen lefolytatom majd a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP vezetőjével, és remélem Kuncze Gábor is talál magának pártot egy véleménycserére – jegyezte meg.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke arról beszélt, hogy a kormánykoalíció olyan gazdaságpolitikát indított útjára, melynek következményeként ma az európai uniós átlagot meghaladó teljesítményt könyvelhetünk el. Ez a lábára állított gazdaság mindenképpen hitelesíti azt a munkát, amit 1998-tól végeztünk – fogalmazott az MDF elnöke.

Visegrádi csoport – Szájer József közleménye

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának ülésén a magyar miniszterelnök, kérdésre válaszolva, a benesi dekrétumokkal kapcsolatban csak az Európai Parlament határozatában foglaltakat ismételte meg, hozzátéve, hogy ez egy európai jogelvi probléma, amit Magyarország a kétoldalú viszonyban nem kíván felvetni – tartalmazza Szájer József pénteki közleménye.

A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője tudatja: az európai integrációs bizottság elnökeként részt vett a brüsszeli eseményen. Az ott elhangzottak ismeretében számára nem érthető, mi a valódi indoka annak, hogy a visegrádi országok miniszterelnökei lemondták a találkozón való részvételüket. Szájer József közleményében leszögezi: a benesi dekrétumok sok határon túli magyarral szembeni jogfosztás dokumentumai is. A fideszes politikus közleménye szerint az MSZP és az SZDSZ éles támadásai ezért a magyar nemzeti érdekek ellen is irányulnak.

– Az MSZP és az SZDSZ ezúttal sem tett mást, mint amit eddig. Úgy tett kampánytémává külpolitikai kérdéseket, hogy állásfoglalásában az sem zavarja, hogy az Európai Parlamenttel szembehelyezkedett- olvasható a közleményben. Szájer József közleményében utal arra, hogy a benesi dekrétumokon kívül „így volt a magyar-román egyetértési megállapodással kapcsolatban is, amelyet Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke külön üdvözölt”.

Medgyessy Péter Fejér megyében

Jó gazdaságpolitikával megteremthetők a jóléti rendszerváltozás forrásai – jelentette ki pénteken Medgyessy Péter Székesfehérvárott. A megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján egyebek között hangsúlyozta: a jó gazdaságpolitika kiszámítható, átlátható és a jogbiztonságot garantáló.

– Ezt az elvet követtem pénzügyminiszterként, s erre a három elvre fogok visszatérni az áprilisi választások után – mondta a szocialista miniszterelnök-jelölt. Olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely minden tekintetben a bizalmat erősíti: egyebek között úgy, hogy pontos képet ad az ország devizahelyzetéről, korrekt költségvetési politikát és precíz inflációs prognózist foglal magában – fejtette ki.

Kovács László az MSZP komárom-esztergomi kampánynyitóján

Mi nem rágalmazzuk, nem pocskondiázzuk, vagy félemlítjük meg a többi pártot, hanem arról beszélünk, ami az embereket érdekli, s arról, hogy mit ajánlunk nekik az elkövetkezendő négy évre. Ezt pénteken este Kisbéren pártja Komárom-Esztergom megyei kampánynyitó rendezvényén hangsúlyozta Kovács László. Az MSZP elnöke beszédében elítélte a nagygyűlést megelőzően történteket; a rendezvényt ugyanis bombariadó miatt rövid időre félbe kellett szakítani. Az épület gyors rendőri átvizsgálása után a mintegy félezer résztvevő saját felelősségére tért vissza a sportcsarnokba, ahol folytatódott a program.

Kovács László kijelentette: a szocialista párt nem Fidesz-módra kívánja folytatni a rendszerváltást, hanem tisztességes élet-, munka- és szociális körülményeket, demokráciát és jogbiztonságot igyekszik teremteni. – Szeretnénk, hogy az emberek többsége ne a miniszterelnöki beszédekből tudja meg, hogy most már sokkal jobban és boldogabban él, mint négy évvel ezelőtt, hanem ezt saját életkörülményeiben tapasztalja – mondta.

Mindezek érdekében 300-400 ezer új munkahelyet teremtenek, 20-25 százalékos béremelésre kerül sor, csökkentik az adókat és kiemelt figyelmet fordítanak az oktatásra, az egészségügyre, valamint a mezőgazdaságra – sorolta. – A szocialista párt fontosnak tekinti a demokratikus fordulatot is, egyebek mellett a korrupció visszaszorítását, a közszolgálati médiumok pártatlanságának visszaállítását, valamint a parlament és az önkormányzatok normális munkafeltételeinek a biztosítását – hangsúlyozta Kovács László. A gyűlésen bemutatták az MSZP Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Torgyán József az FKGP somogyi kampánynyitóján

Torgyán József szerint a Fidesz nem csak erőszakosan, hanem alkotmányellenesen is gyűjti az ajánlószelvényeket; ennek ellenére hiábavaló lenne az Országos Választási Bizottsághoz fordulni, ma ugyanis Magyarországon nincs jogrend. Ezt a Független Kisgazdapárt elnöke pénteken a párt megyei kampánynyitó nagygyűlését megelőző kaposvári sajtótájékoztatóján jelentette ki, mondván: akár a „sóhivatalhoz” is fordulhatnának, az eredmény ugyanaz lenne.

Torgyán József élesen bírálata a kormánykoalíció vezető pártját, mondván „parancsba adták” a minisztériumokban és az intézményekben, hogy a Fidesz javára gyűjtsék a dolgozóktól és a hozzátartozóktól is az ajánlószelvényeket. A Független Kisgazdapárt elnöke ez alkalommal is leszögezte, hogy az első forduló után nem lépnek vissza a Fidesz-jelöltek javára, mint tették ezt az előző választáson.

MIÉP – Választási nagygyűlés Nagykőrösön – Csurka István

A leadott és elfogadott ajánlószelvények tekintetében a MIÉP a harmadik legnagyobb politikai erő, a választások legfontosabb szereplője – jelentette ki pénteken Nagykőrösön tartott nagygyűlésén Csurka István. A Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke az alföldi városban a választókerület MIÉP-es képviselőjelöltjét, Szűcs Sándor abonyi gimnáziumigazgatót ajánlotta a választók bizalmába.

Csurka István a fórumon egyik fővárosi képviselőjelöltjük megtámadását említve leszögezte: „a MIÉP tisztességes, egyenesen érvelő kampányt folytat, legfeljebb ironikus, vagy keményen bíráló megjegyzést tesz politikai ellenfeleire, de nem üt agyon senkit”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.