Emléktábla Richter János tiszteletére

Richter János karmester emléktábláját avatják fel vasárnap a Magyar Állami Operaházban, a Zeneakadémián pedig koncertet tartanak a XIX. század második felének és a XX. század első évtizedének nemzetközi hírű magyar karmestere tiszteletére. <br/>

MTI
2002. 05. 17. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az emléktábla-avató ünnepségen megjelennek a Wagner-család képviselői is. A zeneakadémiai hangversenyen elsőként Joseph Haydn: D-dúr szimfóniája csendül fel.

Az est második része a Bayreuth Budapesten mottót kapta. A Walkür című Richard Wagner opera első felvonásának koncertszerű előadásában énekes szólistaként Lioba Braun, Endrik Wottrich és Philip Kang lép a Zeneakadémia közönsége elé.

Közreműködik az Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, Fischer Ádám vezényletével. A zenekar a Wagner opera-részlet előadásakor kibővül a bécsi Staatsoper és a budapesti Operaház zenészeivel is.

A hangversenyt követő ünnepségen adják át az első alkalommal odaítélt „Rózsavölgyi Aranyérem a Magyar Zenéért” díjat. Az elismerésről a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által felkért kuratórium döntött.

Richter János 1943-ban, Győrben született. Konzervatóriumi tanulmányait Bécsben végezte. Azzal párhuzamosan a Ka:rntnertor Theater zenekarában is játszott. Akkoriban ismerkedett meg Wagner zenéjével, később magával a mesterrel, akinek haláláig őszinte híve és barátja maradt.

1871 és 1875 között a pesti Nemzeti Színház karnagya volt. Ő mutatta be a teátrumban 1873-ban a Liszt-jubileum alkalmából a Krisztus oratóriumot.

Később a bécsi udvari opera, továbbá a Bécsi Filharmonikusok vezetőjeként dolgozott, majd a Bayreuthi Festspielhaus 1876. évi megnyitásától az ottani előadások irányítója volt. Nevéhez fűződik 1876-ban a teljes Ring bemutatása is.

1870-as évek végétől főleg Angliában tevékenykedett. Ő ismertette meg az angol közönséggel Dohányit és Bartókot. Richter János Bayreuthban hunyt el 1916-ban. Szülővárosában két éve nyílt meg a nevét viselő archívum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.