időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Hortobágy: elkezdték a kárfelmérést

MTI
2002.06.29. 09:33

Nyugodtan telt az éjszaka Hortobágynak abban a térségében, ahol péntek estig csaknem két napon át égett a gyep, a zsámbék és a nádas - tájékoztatta az MTI-t szombaton a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. <br/>

Törő Attila tűzoltó hadnagy elmondta: munkatársaik egész éjszaka a helyszínen voltak, de sehol nem lángolt fel újra a növényzet.

Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére megerősítette: a pénteken késő este jött, s a Hortobágy egész területére kiterjedő erős eső az izzó zsarátnokokat is kioltotta, így nem kell tartani attól, hogy ismét meggyullad a gyep. Tájékoztatása szerint a nemzeti park szakemberei megkezdték a kárfelmérést, amely azonban hosszabb ideig tart.

– Az előzetes szemlék alapján úgy tűnik, hogy a Mongóliából származó vadlovak, és a tulok ősének számító heckmarhák megúszták a tűzvészt – mondta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: vélhetően azonban több fiatal réti fülesbagoly, csíkosfejű nádiposzáta, kékvércse és hamvas réti héja elpusztult a tűzben.

A szakember szerint a gyepen élő állatok közül sündisznók, ürgék, gyíkok és békák is nagy számban áldozatául eshettek a pusztító tűznek, bár szakembereik több kiégett területen találtak élő állatokat, amelyek a talaj repedéseibe húzódva vészelték át a gyorsan terjedő lángokat. A nemzeti park szakemberei a hét végén is folytatják a puszta élővilágában keletkezett károk felmérését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.