időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Rendkívüli szirénapróba Pakson

MTI
2002.06.25. 14:25

Jó eredménnyel zárult a Paksi Atomerőmű körzetében kedden tartott soron kívüli szirénapróba; a berendezések 86 százaléka tökéletesen működött - tájékoztatta az MTI-t Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Elmondta: a próba során a szirénarendszert üzemeltető cég szakemberei és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ezúttal a hálózat szöveges üzenetek továbbításáért felelős berendezéseit tesztelték.

Az úgynevezett hangos beszéd próbán Tolna, Bács-Kiskun- és Fejér megye összesen 65 településén telepített 212 berendezésből 22-nél fedeztek fel valamilyen rendellenességet – mondta el.Szavai szerint egyes helyeken a hangszóró néma maradt, de nem jelzett hibát a központnak, és volt olyan tájékoztató eszköz is, amely megszólalt ugyan, de ezt a központi számítógép nem észlelte.

Dobson Tibor úgy vélte: a próba eredményesnek tekinthető, mert nem volt olyan település, ahol minden szirénánál probléma lett volna. Utalt arra, hogy a szöveges üzenetek közvetítésére is alkalmas eszközök üzembe helyezése részét képezi annak az egymilliárd forintos sziréna-rekonstrukciós programnak, melynek célja, hogy nyugat-európai színvonalú eszközökre cseréljék a régi, motoros szirénákat.A szóvivő beszámolt arról, hogy a június első hétfőjén megtartott, úgynevezett morgató próba a rendszer központi szerverének túlterheltsége miatt zárult rossz eredménnyel.

Emlékeztetett: a három megyében található 227 szirénából 28 maradt néma, ám a hibát azóta kijavították a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.