időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Jó hatással lesz a népszavazás eredménye a tőzsdére

MNO-összeállítás
2003.04.13. 05:55

Nem számítanak jelentős hatásra a budapesti részvénypiacon a szakértők az EU-csatlakozásról szóló népszavazás pozitív eredménye után, némi erősödést azonban elképzelhetőnek tartanak.

- Nagy meglepetést nem okozott a népszavazás eredménye, hiszen a befektetők nem kételkedtek abban, hogy a magyar lakosság többsége az uniós csatlakozás mellett van, mindemellett a hét elején enyhe pozitív indexerősödés várható a Budapesti Értéktőzsdén – nyilatkozta Detrekői László, a CIB Bank Rt. vezető részvénypiaci elemzője a népszavazást követően szombaton este. A CIB szakértője szerint ez a pozitív hatás csupán egy-két napig mutatkozhat meg, mivel a befektetők az iraki háború végének közeledtével már napok óta inkább a vállalati hírekre, a fundamentumokra, a makroadatokra várnak és ezek alapján hozzák meg döntéseiket.

Szegner Balázs, a Buda-Cash Brókerház Rt. szakértője szerint a népszavazás eredménye ugyan részben már beépült az árakba, de mindenképpen pozitív hatása lesz a magyar részvénypiacra.
Mint mondta, a kedvező hatás nem annyira a népszavazás utáni napokban, hanem inkább középtávon jelenik majd meg, hiszen a külföldi befektetők a magyar cégeket már „EU-vállalatokként” fogják minősíteni. A szakértő szerint a Budapesti Értéktőzsdére mindenképpen jó hatással lesz az EU-népszavazás eredménye és az ország EU-csatlakozása is. Emlékeztetett arra a „tőzsdei bölcsességre”, miszerint a prompt tőzsdei árfolyamok egy hat hónappal későbbi állapotot írnak le. Véleménye szerint minél közelebb kerül az ország az uniós csatlakozáshoz, annál inkább megélénkülhet a tőzsdei forgalom, nőhetnek a részvényárak, feltételezve azt, hogy a gazdaság „magához tér”, megkezdődik a fellendülés és a cégek is jól teljesítenek.

Imrek Viktor, az OTP Bank Rt. elemzője kifejtette: rövid távon a részvénypiacokra nem lesz nagy hatással a népszavazás eredménye, hiszen az előrejelzések hosszú idő óta azt mutatták, hogy a magyar szavazók nagyobb része igennel voksol a csatlakozásra. Hozzátette: kis számban ugyanakkor lehetnek olyan kockázatkerülő befektetői csoportok, amelyek a tényleges eredmény tudatában kezdenek el magyar részvényeket vásárolni. Az ebből adódó pozitív hatás azonban véleménye szerint minimális mértékű lesz. Az OTP Bank elemzője úgy véli, hosszabb távon az Európai Monetáris Unióhoz csatlakozás lehet kedvező hatással a magyar részvénypiacra. Az EMU-csatlakozás időpontjának kijelölése után, illetve az időponthoz közeledve a feltételek teljesítésének függvényében fölerősödhet a konvergencia-hatás.

Marosi Gábor, a Takarékbank Rt. kereskedelmi igazgatója szerint a részvénypiacon már „beárazták” a népszavazás pozitív eredményét, ezért sokkal inkább az athéni csatlakozási szerződés aláírásának lesz majd hatása a BÉT-re. – Hosszabb távon általában optimizmus jellemezheti a piacot, de az év hátralévő részében azt várjuk, hogy a magyar tőzsde, ha emelkedik is, valószínűleg alulteljesíti majd a külföldi részvénypiacokat – mondta el a szakértő.

MTI – fidesz.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.