Augusztusban új szereplő a BÉT-en

Egy hete zárult le a Forrás részvények kárpótlási jegyek ellenében történő cseréje, az utolsó pillanatokban meghosszabított jegyzés sikeres volt ez jelezte az is, hogy a felkínált 8 601 783 darab Forrás részvényből 4 084 0 84 darabra érkezett vételi ajánlat. Mind a kibocsátó, mind a forgalmazsában résztvevő CA IB elégedett a jegyzés eredményével.

2003. 07. 25. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan nem jegyezték le az összes felkínált Forrás-részvényt, de az érintettek elégedettek a kárpótlási jegyek cseréjének tranzakciójával. Előzetes kalkulációk a Forrás-részvények jegyzése előtt 7-9 millió darab kárpótlási jegy kellett hogy közkézen forogjon, a tranzakciónak az volt a célja, hogy a kárpótoltak a lehető legkedvezőbb feltételek szerint ki legyenek elégítve, a kárpótlási jegyek legnagyobb részét bevonják – nyilatkozta az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese.

További fontos cél volt még, hogy amennyiben az apportált, feltőkésített cég részvényeit kínálják cserére, akkor azt a törvények betartása mellett alakítsák át. A Forrás Rt. mint feltőkésített cég, jó választás volt, a befektetők átlátható, működésében és menedzsmentjében is korrekt vállalatban szerezhettek részt. Fontos érv volt még az is, hogy a hazai tőkapiacot élénkítő termékkel jelenjenek meg, erre a nyílvánossá tett Forrás Rt. alkalmas volt.

A Forrás-kárpótlási jegy tranzakció pontos részleteiről Polacsek Csaba, a CA IB vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az allokáció keretében minden befektető az általa érvényesen igényelt mennyiséget megkapja. A lejegyzett Forrás-részvények letéti igazolását, valamint a visszajáró kárpótlási jegyeket a részvénycsere benyújtásának helyén kapják meg a befektetők. A CA IB vezetője hangoztatta, hogy az „A” sorozatú törzsrészvényből összesen 3 491 565 darab kelt el, a „B” sorozatú, osztalékelsőbbségi papírokból 592 519 darab talált gazdára.

Határainkon túlról 56 ezer kárpótlási jegyet kívántak becserélni, 368 jegyzés mellett. Arról, hogy 5 százalékos, vagy annál nagyobb Forrás Rt. tulajdonos létezik-e, Polacsek Csaba azt nyilatkozta, hogy igen, létezik. Mint ismert, a tőkapiaci törvények meghatározzák, hogy a nyílt részvénytársaság 5 százalékos tulajdonosa köteles nyilatkoznia kilétéről és a tulajdonában lévő értékpapírok számáról, ezért a jövőben ilyen bejeletések várhatóak a lesznek a Forrás-részvények esetében is. A CA IB a jelenlegi helyzetben úgy látja, hogy a Forrás részvények augustusban kerülhetnek a tőzsdeparkettre.

Patonai József, a Forrás Rt. elnök-vezérigazgatója a többi résztvevőhöz hasonlóan elégedettségét fejezte ki a jegyzés menetéről és lezárását követő eseményekről. A vezérigazgató hangoztatta, a Forrás célja a transzparencia, jelenleg több ügylet van napirenden mind a portfólió egyes elemeinek értékesítése, mind befektetés szemszögéből nézve. A Finom Hengermű Fémmunkás Kft.(FHF) nehézségeiről Pataonai József azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek a cég további működtetése érdekében, egyúttal cáfolta, hogy igazak lennének azok a hírek, hogy a FHF felszámolás alatt állna.

Újságírói kérdésre az ÁPV vezérigazgató-helyettese, Vági Márton közölte, hogy egy ideig újabb csereajánlatot nem tesznek a még kintlévő kárpótlási jegyekre, a tulajdonukban maradt Forrás részvényeket sem kívánják eladni. A Forrás gazdálkodása és eredményei azt jelzik, hogy érdemes tartani a cég papírjait és az osztalékot évente felvenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.