BUX: enyhe csökkenés

Enyhén növekvő forgalom mellett kereskedetek ma a magyar tőkepiacon; a befektetők jobbára a Richter részvényeit preferálták, de kisebb mértékű MOL vásárlások is történtek. A forgalom 8,3 milliárd forint lett, melyből a Richter 2,84 milliárd forinttal részesült.

2003. 07. 08. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX nyitáskor 35-40 pontot erősödött, majd visszacsúszott előző szintje alá. A napközben történt kilengések ellenére a hazai tőzsdemutató 28,39 pontos csökkenéssel zárt. A vezető részvények közül csak a már említett Richter és a MOL tudott drágulni. A kisebb forgalmú papírok sorából a Fotex, a Zalakerámia és a Mezőgép zárt emelkedéssel. Elemzők a nap végén elmondták, hogy Richter-re azért nehezedett vételi nyomás, mivel a társaság várható féléves eredményei és növekedési lehetősége reálisabbnak látszik, mint az összes többi blue chippé.

A forint piacán jelentősebb változásokat lehetett tapasztalni, a bankközi devizapiacon tegnap délután a forint erősödése mutatkozott meg. Fél négykor még 262 forint/euró szinten jegyezték a forintot, de öt órakor a piac zárásakor már ennél is jobban drágult a forint az euróhoz képest, a zárás pillanatában a 261,61 forinton állapodott meg.

Az európai piacokon is megkezdődtek a nyári szabadságolások, ezt jelezték a befektetők nem túl aktív magatársa is. A DAX és a FTSE kurzusa az amerikai nyitások után mélyrepülésbe kezdett, a brit dráguló részvények közül a Marconi és a Cable&Wireless erősödött a legszembetűnőbben. A német tőzsdén az a hír, hogy a német állam ki akar szállni a Deutsche Telekomból, illetve egy részéből némileg megdöbbentette a befektetőket. A berlini illetékesek úgy döntöttek, hogy a DT-ben lévő álalmi tulajdoni hányad kisebb részét a Kreditanstalt für Wiederaufbau-en keresztül 4,5 milliárd euró értékben kíván a Deutsche Telekom részvényeire átváltoztatható kötvényt bocsátanak ki, ezzel a távközlési cég részvényeinek 5,8 százaléka kerülne ki a nyílt piacra.

Záró: 8026,26 Min: 8015,80 Max: 8101,20 Nyitó: 8055,72 Előző: 8054,65 Vált.: -28,39 pont (-0,35 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.