8100 pont alatt a BUX

Előző zárószintjén 8220 ponton nyitott a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index és az első percektől kedve folyamatos gyengélkedést mutatott. A BUX a kereskedés első másfél órában 8140 pontig esett, majd egy rövidebb korrekció után tovább zuhant. A kereskedés utolsó negyedében tovább gyengültek a részvényárak ez a csökkenési hullám a tőzsdeindikátort sem kímélte. A BÉT kurzusa végül napi mélypontján 8096 ponton zárt, ami 124,63 pontos csökkenésnek felet meg.

2003. 08. 07. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom alig érte el az 5,6 milliárd forintos forgalmat, ebből 3,064 milliárd forintnyit az OTP papírjaira kötötték. Nagy volt az eladási nyomás a Mol-on is, az olajipari papírokra 1,23 milliárd forintnyi forgalmat regisztráltak. A nap nyertese a Danubius lett, 3,1 százalékos drágulásával. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a nemzetközi tőkepiacokon jelentkező erózió a magyar tőzsdére is nyomást gyakorolt, a befektetők főként a vezető részvények papírjait dobálták el, de néhány nagyobb forgalmat bonyolító papírt, úgy mint a BorsodChemet, a Zalakerámiát, vagy a Brau Uniont sem kedvelték a spekulánsok.

A Matáv és a Richter mondhatni csak, 1,7 és 0,6 százalékkal lettek olcsóbbak, ezek a gyengülések mérsékeltebbek voltak, mint a kereskedés végén tapasztalt BIF, vagy Econet papírok 4-5 százalék körüli zuhanása. A Matáv közepes mértékű beesését nagyban segítette, -azaz a nagyobb zakótól megvédte a céget – az is, hogy a távközlési cég a kormánytól 3,2 milliárd forintnyi adókedvezmény igénybevételét engedélyezte a széles sávú internet hozzáférés fejlesztésére.

A magyar piac mellett a német és a brit tőzsdén is erőteljes gyengülési hullám alakult ki, a délután nyitó amerikai piacok azonban helyre rakták a visszaeséseket. Az amerikai parketten júniusban nem változtak a raktárkészletek, de a nagykereskedelmi eladások ugyanakkor 1,5 százalékkal növekedtek. A vállalati szférából a Cisco Sysmtems és az easyJet adatai keltettek nagyobb érdeklődést a tőzsdéken. A brit olcsó légitársaság az easyJet közleményben tudatta, hogy júliusban 75 százalékkal több utast szállított, mint tavaly azonos hónapban. Elemzők szerint a légiszállítási szektor újból növekedési pályára állhat, azonban a nagyobb méretű társaságoknál további átszervezéseket kell végrehajtani annak érdekében, hogy gazdálkodásuk pozitív oldalra billenjen.

Záró: 8096,17 Min: 8096,17 Max: 8222,41 Nyitó: 8220,24 Előző: 8220,80 Vált.: -124,63 pont (-1,52 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.