BÉT: elfogytak a vevők

Meredek gyengülést mutattak tegnap a tőzsdeindexek, a DAX és a FTSE egymást licitálta túl a visszaesésben, a BUX a negatív trendet követve 163,52 pontos gyengüléssel zárta a hét első napját.

2003. 09. 22. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tőzsdeindikátor a kereskedés elején 9080 pontig zuhant, később erőtlen korrekció 9140 pontig emelte a BUX kurzusát, de ezen a szinten sem sikerült megragadnia az indexnek. Tíz óra után néhány perccel a BUX 9048 pontig ereszkedett vissza ezt a veszteséget különösebben már nem tudta kiheverni az index csupán enyhe 20-30 pontos kilengésekre volt képes, majd napi mélypontja közelében 9034,5 ponton zárt.

Az igen rossz nemzetközi hírek hatására a magyar piacon is visszafogták magukat a befektetők, ezt mutatta az alacsony 5,78 milliárd forintos szintű kereskedés is. A vezető részvények ára gyengült, a visszaesést a Matáv és a Richter indukálta a legerősebben, de a résztvett a gyengülésben az OTP és a MOL is. A távközlési cég részvényei 2,4 százalékkal, míg a gyógyszergyártó vállalat papírtjai 2,3 százalékkal értékelődtek le.

A Matávot azopk a hírek gyengítették, melyek a Cesky Telecom híre húzta vissza. A cseh távközlési társaság 27 százalékát birtokló Telesource közölte, hogy ki kíván szállni a cseh vállalatból. A nap vesztese a Pannonplast lett 4,4 százalékos beesésével, ezt követte az Egis 3,9 százalékkal, majd következett a Nabi és a Graphisoft. Néhány dráguló papírt is lehetett találni a parketten, ezek közül kiemelendő Forrás, az Inter-Európa Bank és a Dédász drágulása.

A nap egyik legfontosabb magyarvonatkozású hírét a BorsodChem szolgáltatta azzal, hogy bejelentette, a hosszú távú szénmonoxid ellátás biztosítására 15 évre szállítási szerződést írt alá a Linde AG-val, illetve a Linde Gáz Magyarország Rt.-vel. A szénmonoxid az MDI egyik alapanyaga, és mivel a BorsodChem az MDI gyártását bővíteni kívánja, így a jövőben igen nagy mennyiségre lehet szüksége rá. A megkötött szerződés értelmében Linde az üzemépítést a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén úgy szervezi, hogy 2005 augusztusában a BorsodChem MDI üzemének próbaüzemével egyidejűleg a szénmonoxid termelő létesítmény próbaüzeme is megkezdődjön.

A nemzetközi piacokon elszenvedett veszteségeket a befektetők pesszimista hangulata okozta. Vállalati hírek szintjén egyre több rossz előrejelzést tesznek közzé a cégek. A General Motors s DaimlerChrysler és a Ford Motor közölte, hogy szakszervezetek jóváhagyásával számos üzemegységüket bezárják, illetve eladják a tengerentúlon.

Záró: 9034,50 Min: 9021,42 Max: 9152,88 Nyitó: 9152,88 Előző: 9198,02 Vált.: -163,52 pont (-1,78százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.