Változatlan a BUX-kosár

Szerdán korrekciós hatások érvényesültek a tőkepiacokon. A BUX követte a nemzetközi értékpapírpiacokat, melyek gyengélkedést mutattak tegnap. A magyar tőzsdemutató már nyitáskor előző szintje alatt állt, és az első másfél óra elteltével 80 pontot zuhant.

2003. 09. 10. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kora délután kivárással telt el. A BUX sokáig időzött a 9240 pontos határ körül, majd a Texas Instruments negatív profit jóslata az európai tőzsdék értékeit sorra nyomta le. A BÉT indikátora napi mélypontja közelében, 9160,66 ponton zárt, ami 159,60 pontos gyengülésnek felet meg. Alacsony, 7,77 milliárd forintos fogalom mellett esett vissza BUX árfolyama, melyre a legnagyobb hatást a Richter, a Matáv és a MOL papírok csökkenése gyakorolt.

A gyógyszergyártó cég részvényei 480 forinttal, a távközlési papírok 20 forinttal csökkentek. A MOL és az OTP ára tartotta vissza magáta legjobban a beeséstől; az olajipari papírok 150 forintot vesztettek értékükből, míg a banki részvények 14 forinttal lettek olcsóbbak. Az OTP-re még a The Banker pénzügyi szaklap által adott „Magyarország legjobb pénzintézete” címe sem tudta drágítani. A kisforgalmú részvények közül a nap nyertese a Titász lett 200 forintos erősödésével, hasonlóan jól szerepelt az antenna Hungária, a Globus, valamint a BorsodChem is. A Rába ára 940 és 955 forint között ingázott. A győri cég részvényei azért gyengültek, mert nem felelnek meg a BUX-kosár feltételeinek, így sokáig kétséges volt, hogy a Rába részvényeiki kerülnek-e a felülvizsgált kosárból. A tőzsde záráskor közölte, hogy nem változott a BUX-kosár összetétele, így a Rába befektetői fellélegezhettek.

A bankközi devizapiacon a forint a keddi stagnálás után ma újból erősödött: délután fél négykor 9,20 százalékon állt a magyar fizetőeszköz a sáv erős oldalán – 14 bázisponttal erősebb helyzetben, mint kedden a hivatalos kereskedés végén – írta az MTI-ECO.

A nemzetközi tőkepiacokon a keddi Nokia eredményeket követve a szerdai Texas Instruments (TI) bejelentés okozott riadalmat. Korábban mind a piac szereplői, mind az elemzők azt nyilatkozták, hogy a félvezető ipar magához térhet, viszont a mobilgyártók nem ezt mutatták.

Záró: 9160,66 Min: 9139,21 Max: 9295,62 Nyitó: 9285,91 Előző: 9320,26 Vált.: -159,60 pont (-1,71 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.