Kivárnak a BÉT-en

Gyengülő árfolyamok mellett kereskedtek ma a nemzetközi tőkepiacokon, a FTSE és a DAX lassulása rányomta a Budapesti Értéktőzsde indexére is a bélyegét. A BUX 9784 ponton érte el napi csúcsát, majd lefelé korrigált és végül 60,72 pontos csökkenéssel 9710,94 ponton zárt.

2003. 11. 11. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom 5,2 milliárd forint lett. A befektetők azt nyilatkozták a tőzsdezárást követve, hogy a nemzetközi tőkepiacok gyengülései következtében inkább a partvonalon maradtak és nem avatkoztak be az eseményekbe, magyarán óvatosság miatt inkább kivárásban voltak.

Londonban és Frankfurtban függetlenül a publikálásra került különböző kedvező hírektől gyengülést jeleztek a tőzsdemutatók, a FTSE 100 index 0,3 százalékkal, a DAX 30 indikátor 0,51 százalékkal állt a BÉT zárásakor előző értéke alatt. A Cityben Marconi, a Dixons és a Reuters gyengült a legjobban A német piacon viszont még a kölni IW gazdaságkutató intézet javuló gazdasági kilátásai sem tudtak komoly drágulást okozni.

Az IW szerint a jövő évben Németországban a munkahely-leépítések végét valószínűsíti: az intézet szerint a munkanélküliek száma 2004-ben átlag 4,4 millió lesz. A DAX komponensei közül a leminősített Infineon és a leányvállalati problémákkal küzdő DaimlerChrysler ára csökkent a legjobban, de visszaesőben volt a Commerzbank és a Hypovereinsbank is. A tengerentúlon már nyitáskor komoly veszteségetek jeleztek a tőzsdei kurzusok, így az európai parketteken az elemzők komolyabb emelkedésre nem számítottak.

A magyar piacon a vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a nap vesztese a Pannonflax lett, ezt követte a gyengülők sorában a Humet, az Econet és a PannonPlast. Az a kevés emelkedő árú részvény közül kettőt volt érdemes kiemelni, az egyik a BorsodChem volt, a másik a Graphisoft. A vegyipari cég részvényei 3,4 százalékkal, a szoftvergyártó papírjai 4,4 százalékkal erősödtek.

A devizapiacon nyugodt üzletmenet mellett folyt a kereskedés, a forint a BÉT zárásakor 8,79 százalékon állt a sáv erős oldalán, egy bázisponttal erősebben a hétfői helyzeténél. Az eurót 257,45/65 forinton jegyezték, csaknem azonos árfolyamon a hétfő délután jegyzett 257,50/60 forintos kurzussal – írta az MTI-Eco.

Záró: 9710,94
Min: 9693,95
Max: 9784,21
Nyitó: 9774,34
Előző: 9771,66
Vált.: -60,72 pont (-0,62 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.