220 millióért kelt el Munkácsy Poros út I. című képe

220 millió forintért talált gazdára a Mű-Terem Galéria aukcióján Munkácsy Mihály Poros út I. című képe. Eddig még egyetlen magyar festményt sem értékesítettek árverésen ekkora összegért. A festményt a Vida-gyűjtemény részeként 1944 óta közgyűjteményben őrizték, csak egy évvel ezelőtt került vissza a család tulajdonába – olvasható a Hír Tv honlapján.

MNO
2003. 12. 15. 19:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árverés 50. tétele az egyik legnagyobb magyar festő, Munkácsy Mihály Poros út I. című alkotása volt. A magyar festészet maghatározó remeke rekordösszegért, 220 millió forintért kelt el. A 75 millió forintos kikiáltási ár szintén az eddigi legmagasabb volt a magyar műkereskedelem történetében.

Poron áttetsző fénynek, vibráló könnyedség. A mű a XIX. század magyar tájképfestészetének legemblematikusabb darabja. A festmény a születése pillanatától eltelt 120 év alatt körbeutazta a világot, és számtalan helyen volt kiállítva.

Virág Judit, művészettörténész, tulajdonos, Mű-Terem Galéria:

„Ez a festmény is része annak a festménynek, amelyet még Görgey Gábor miniszter úr visszaadott a jogos tulajdonosoknak, ugyanis ez a festmény a agyar Nemzeti galéria falán lógott és csak tavaly kapták meg a tulajdonosok, akik hosszú évek óta próbálták visszaszerezni a festményt.”

Munkácsy művei jelentős árat érnek el egy-egy külföldi árverésen is. Az elmúlt időben hazánkban is több képe került kalapács alá. Ilyen volt a nemrégiben 160 millió forintos leütési áron elkelt a Baba látogatói című festmény. A művész harminc év alatt körülbelül hatszáz képet festett. Sok, számunkra ismeretlen alkotása a világ kisebb múzeumaiban és magángyűjteményeiben található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.