Csúcson az euró

Kedvező vállalati és makrogazdasági hírek, általános optimizmus - ezekkel a szavakkal jellemezhetők a mai tőzsdei kereskedések. A magyar piac valójában a Rába és a Nabi bejelentésének és a jó nemzetközi hangulatnak köszönhette erősödését.

2003. 12. 18. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX-ról reggel még senki nem merte volna azt nyilatkozni, hogy képes lesz egy százalék feletti növekedés felmutatni, ám délután a magyar tőzsdemutató lendületesen mozgott és egyik lépcsőről a másikra lépkedve emelkedett. A nap végén, a zárást jelző gongszó pillanatában az index 134 ponttal állt előző szintje felett, ami 1,47 százalékos növekedésnek felel meg.

Az európai parketteken az euró dollárral szembeni jelentős erősödését kedvezően fogadták a befektetők, a londoni FTSE egy százalékkal, míg a német DAX 0,68 százalékkal javult. A brókerek a Cityben elmondták, hogy az euró drágulása mellett az a bejelentés is hatott, hogy a Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke elégedettségét fejezte ki az euró ereje miatt. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke egy tévényilatkozatában úgy vélte, hogy az euró ereje „kétséget ébreszt az európai föllendülés iránt”. Az ECB igazgatótanácsának holland tagja, Nout Wellink, a holland központi bank elnöke a Financial Timesban úgy nyilatkozott, hogy az euró hirtelen, gyors erősödése árthat az exportnak, és vele a törékeny nyugat-európai gazdasági föllendülésnek. Wellink úgy vélte, hogy fokozatos, lassú felértékelődés jobb lenne – írta az MTI-Eco.

A Deák Ferenc utcában 7,8 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek tegnap, a nap nyertese a Richter és a Matáv lett. A magyar piacon a vezető részvényeket szemezgették a befektetők.

A Rába kínai szerződése és a Nabi 16 millió dolláros San Diego-i megrendelése is javított a hangulaton. A Rába vezérigazgatója a Shuguang Automotive Grouppal és a Dandong Huanghai céggekl közös vállalat létrehozására kötött előszerződést. A Rába ezzel újabb lépést tett az ázsiai piac meghódításának irányába. Mint ismert: a győri gépipari cég első három negyedéves eredményei negatívak lettek, még a HM-tender sem tudott a vállalaton segíteni. A mostani bejelentés kapcsán felmerül annak a lehetősége, hogy a Rába jövőre kikerülhet a veszteséges mélypontból.

A másik magyar gépipari cég, a Nabi Rt. közölte, hogy a korábbi tengerentúli sikeres értékesítést folytatva 16 millió dollár értékű, szám szerint 47 darab sűrített földgáz meghajtású buszra kapott megrendelést.

Záró: 9271,72 Min: 9101,06 Max: 9271,72 Nyitó: 9163,53 Előző: 9137,68 Vált.: +134,04 pont (+1,47 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.