Drágult a Rába

Emelkedéssel zárta a mai napot a magyar tőzsdemutató. A BUX index napközben 9539 pontig emelkedett, majd koradélután az indikátor visszaesett, s végül 9488,11 ponton - 17,83 pontot emelkedve - zárt. A BÉT követte a nagyobb nemzetközi tőzsdék árfolyammozgását, a FTSE 0,19 százalékkal, a DAX 0,31 százalékkal javult.

2003. 12. 30. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők a magyar értékpapírpiac zárását követően elmondták, hogy a befektetők nem nagy érdeklődést mutattak a részvények iránt, a forgalom mindazonáltal 3,9 milliárd forintra nőtt. Az európai tőkepiacok optimizmusát némileg letörte az amerikai fogyasztói bizalom mutatója, a Conference Board, mely december hónapra vetítve 91,3 pontot mutatott a novemberi 91,7 pontot követve. Elemzők a decemberi adatra 91,5 pontot vártak.

Hasonló csökkenő adatot közölt az amerikai statisztikai hivatal a használt lakóingatlanok novemberi értékesítési számairól is. Az Egyesült Államokban a novemberben 4,6 százalékkal 6,06 millióra csökkent a meglévő lakóingatlanok értékesítése.

Az amerikai tőzsdék a gyengülő makrogazdasági adatok hatására csökkenéssel nyitottak, a Dow Jones és a Nasdaq értékei a hétfői rekordemelkedés után gyengültek. A brókerek még a tengerentúli piacok nyitása előtt jelezték, hogy csökkenő trenddel kell számolni, már csak azért is, mert a befektetők a korábbi napokban elért hasznukat még az újéve előtt realizálni kívánták.

A Deák Ferenc utcában a Mol kivételével az összes vezető részvény drágult: az OTP 0,6 százalékkal, a Matáv 0,1 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal erősödött. A nap meglepetését a Rába és a Pannonplast okozta. A győri társaság 9,8 százalékkal, a műanyagipari cég 3,3 százalékkal értékelődött fel.

A TVK napközben közölte, hogy a korábban meghirdetett szoros együttműködési megállapodásnak megfelelően alakítja át szervezetét. A TVK szervezetében és felső vezetésében több változás lesz január elsejétől, azt követően, hogy a Mol és a Slovnaft igazgatósága döntött a két cég teljes üzleti integrációjáról, valamint a TVK igazgatóságával együtt a TVK és a Slovnaft termelési és kereskedelmi tevékenységének egyesítéséről.

Záró: 9488,11 Min: 9461,46 Max: 9535,29 Nyitó: 9466,99 Előző: 9470,28 Vált.: +17,83 pont (+0,19 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.