Enyhe emelkedés

Változatosan alakultak az árfolyamok pénteki tőzsdei napon, a magyar parketten igen hektikus mozgást jelzett a BUX, míg Londonban és Frankfurtban határozott volt a növekedés. A BÉT-en nyitáskor 9208 pontig zuhant, majd erőt vett magán és erősödni kezdett.

2003. 12. 19. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reggeli beeséshez képest a BUX délben már 9339 ponton állt – ez 70 pontos plusznak felet meg – délután viszont nem történt semmi érdemleges, ami jobban megmozgatta volna az indexet, így a tőzsde indikátora délután elért 14,56 pontos növekményt realizálta.

A forgalmi mutató záráskor 7,47 milliárd forintot jelzett, ebből az előző árán záró Mol 2,3 milliárd forinttal részesült, míg a 31 forinttal dráguló OTP-re 1,9 milliárd forint értékben kötöttek üzletet. A dráguló papírok között a legnagyobb részt a kislikviditású részvények tették ki. A nap nyertese Linamar lett 1,9 százalékos drágulásával. Tőzsdezárás után a brókerek a kereskedésről azt nyilatkozták, hogy meglepetést okozott számukra a Richter, mivel reggel azt közölte, hogy sajátrészvények vételére adott megbízást.

Az ilyen jellegű bejelentés drágulást szokott okozni a piacon, viszont a Richter csupán 5 forinttal erősödött a várt komolyabb növekedés helyett. A brókerek közölték, hogy a piac már teljesen karácsonyi lázban ég, a befektetők átcsoportosítanak az ünnepek előtt, biztonsági okokból portfólióikba rizikósabb részvényeket nem vásárolnak. Várhatóan a karácsony előtti napokban drágulást fog okozni az a néhány vásárlási megbízás amit a csekély számú befektető ad, így a karácsonyi hossz még akár el is érkezhet a magyar piacra is.

A Forrás Rt. tőzsdezárás után közölte, hogy a Cartographia Kft.-t nem a kiírt tender nyertese veheti meg, hanem az elővásárlási joggal élő Dr. Papp-Váry Árpád aki egyben résztulajdonosa és ügyvezető igazgatója a Cartographia Kft-nak. A 90 százalékos tulajdoni hányadot a Forrás Rt. 731 millió forintért értékesíti a vevőnek, ez az érték 100 millió forinttal több a csomag könyv szerinti értékénél.

Záró: 9286,28
Min: 9208,09
Max: 9339,44
Nyitó: 9273,76 Előző: 9271,72
Vált.: +14,56 pont (+0,16 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.