Bajt okozhat az euró erősödése?

Hatvanhét pontos csökkenéssel nyitott ma a BUX és negyvenöt pontos emelkedéssel zárt. A magyar tőzsdemutató a reggeli mélypontjáról folyamatosan emelkedett, bár délután egy enyhe korrekció tarkította a kereskedést. A piacok a magyar hírek mellett a nyugat-európai információkat is figyelembe vették.

2004. 01. 13. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonban és Frankfurtban az euró erősödése jelentős befolyással bírt a tőkepiacokra, de a zárás pillanataiban az indexek a tengerentúlról érkező eladási nyomás miatt mérsékelten gyengültek. A fordulatot az okozta a Wall Street-en, hogy a spekulánsok a dollár gyengülését nem vették jó néven, ráadásul az importárak emelkedése sem a vártaknak megfelelően alakult.

- Az euró 1,40 dolláros árfolyamon fejezi majd be az idei évet, s ez megbéníthatja a gazdasági növekedést Európában – véli a Petarcam nevű belga tőzsdei cég. A Le Soir című brüsszeli lap keddi számában közölt előrejelzést az emeli ki a többi, hasonló jóslat közül, s az ad neki súlyt, hogy a Reuters összehasonlító vizsgálatai szerint egy évvel ezelőtt az összes hasonló cég közül a Petarcam jelezte előre legpontosabban az euró 2003 végére várható árfolyamát. 2002 végén egy euró még csak 1,05 dollárt ért, s a nagyobb pénzügyi intézmények 1,08 dolláros árfolyamot valószínűsítettek egy évvel későbbre – a Petarcam viszont már akkor is 1,20 dolláros rátát jelzett.

Pesten a befektetők megnyugvását jelezte, hogy aránylag magas forgalom mellett a vezető részvények árai mérsékelten drágultak, ez alól csak az OTP volt kivétel. A banki papír 0,7 százalékkal gyengült. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a pénzügyminiszter iránymutatásai kapcsán az OTP részvényekre enyhe eladói nyomás nehezedett.

Záró: 9510,33 Min: 9398,10 Max: 9528,11 Nyitó: 9398,10 Előző: 9465,12 Vált.: +45,21 pont (+0,48 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.