Fordulóban a Richter?

Veszteséggel zártak a tőzsdék a szerdán. Tokióban nemzeti ünnep miatt zárva tartott a tőzsde, az európai parketteken a befektetők eladási megbízásaikkal nyomták le az árfolyamokat. A gyengülésben a távközlési papírok vezettek, a TeliaSonera távközlési társaság közölte, hogy a vártnál alacsonyabb profitot produkált a tavalyi év során.

2004. 02. 11. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd Telia és a finn Sonera 2002. decemberi egyesülésével létrejött vállalat adó előtti nyeresége 3,1 milliárd svéd korona volt a tavalyi utolsó negyedévben, kevesebb az elemzők várta 3,3 milliárd koronánál.

Hasonlóan lefelé mozgatta az árfolyamokat a Coca Cola aki közölte, hogy negyedéves eredménye az átalakítási céltartalék képzés, a magasabb kiadások és az észak-amerikai piacon érzékelhető pangás következtében csökkent. Az üdítőital-gyártó cég a negyedik negyedévben 927 millió dollár, részvényenként 38 cent eredményt ért el – további 8 centet azonban az észak-amerikai átalakításával kapcsolatos céltartalék képzésre kell fordítania. A cég egy évvel korábbi negyedéves eredménye 930 millió dollár, részvényenként 38 cent volt – írta a Reuters hírérre hivatkozva az MTI-Eco. A CBS MarketWatch szerint 44 centes eredményt várt a piac, a hírügynökség egyúttal közölte, hogy a Coca Cola csökkenő eredményei miatt a Wall Street-en is visszaeséssel nyitottak a piacok. A növekedési irányt még a Walt Disney-re adott 66 milliárd dolláros vételi ajánlat sem tudta indukálni. A Comcast amerikai kábeltelevíziót üzemeltető társaság részvénycsere révén megvalósítandó vételi ajánlatot tett a világ egyik legmeghatározóbb médiakonszernjére.

Pesten a nemzetközi tőzsdék gyengülésével párhuzamos irányt vett a Budapesti Értéktőzsde mutatója is. A BUX 137,25 pontos csökkenéssel 9909,40 ponton zárt. A forgalom 16,269 milliárd forintra rúgott, ezt főként a Richter 6,34 milliárdja okozta, de a Matáv-ra és a Mol-ra is volt érdeklődés. A Richter 3,6 százalékkal, a Matáv 3 százalékkal, az OTP 0,3 százalékkal gyengült, a Mol kurzusa 10 forintot erősödött. Az elemzők azt közölték, hogy holnap jelentős növekedést várnak a Richtertől, hiszen eddig a cég részvények közel 20 százalékot gyengültek. A Humet ára annak ellenére sem változott, hogy a cég elnökét Civin Jánost a rendőrség a tavaly nyári részvényvásárlásai ügyében gyanúsítottként hallgatta ki.

Záró: 9909,40 Min: 9892,00 Max: 10005,78 nyitó: 10005,78 Előző: 10046,65 Vált.: -137,25pont (-1,37 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.