Gyorsjelentések előtt

Árfolyamcsökkenéssel indult a mai kereskedés, de végül átlendült a BUX a holtponton, és pozitív előjellel zárt a hét első napján. A magyar tőzsdemutató sokáig a 10 ezer pontos álomhatár körül ingázott, de a tengerentúlról érkező biztató adatok és az első hazai gyorsjelentések bizakodóvá tették a befektetőket.

2004. 02. 09. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX végül 10106,50 ponton zárt, ami 101,09 pontos növekedésnek felel meg. A forgalom 8,069 milliárd forint lett. A brókerek a kereskedés végén jelezték, hogy a BÉT-en egyre jobban elhatalmasodik a visszafogottság, ezt igazolta a Richter kedvező jelentése és a cég részvényeinek 230 forintos gyengülése is.

A vezető részvények közül a Matáv, Mol, OTP hármas kurzusa a Richter áresésével szemben haladt, a távközlési részvények 3 forinttal, az olajipari papírok 115 forinttal, a banki részvények 75 forinttal erősödtek. Az Inter-Európa Bank (IEB) 2003-ban 1,979 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ez 66 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ennek ellenére a banki papírok ára 2,6 százalékos emelkedést követve 1800 forinton zárt.

Az IEB vezérigazgatója, Luigi Mastrapasqua a gyorsjelentés ismertetése alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy 2004-re 8 százalékos eredménynövekedést és 8-9 százalékos mérlegfőösszeg növekedést várnak a pénzintézettől. A vezérigazgató egyben közölte azt is, hogy várhatóan idén a tavalyi 5 százalékos osztaléknál nagyobb részvényenkénti nyereséget oszthatnak szét a részvényesek között.

A kiskapitalizációjú papírok közül a Pannonplast 2,3 százalékkal, az Egis és a Phylaxia 1,6-1,6 százalékkal erősödött. Az ING a tőzsdezásás utolsó pillanatában 15 ezer forintos célárat határozott meg a Démásznál, egyúttal vételre minősítette az áramszolgáltató papírjait.

A tőzsde bemutatta a nemzetközi iránymutatásokkal egybecsengő felelős vállalatirányítási ajánlásait. A BÉT az Ernst and Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda közreműködésével készítette el a tanulmányt, de azt a tőzsde véleményező szakbizottsága, a tőzsdei kibocsátó cégek is véleményezték.
Az Európai Unió legtöbb tagállama, illetve azok értéktőzsdéje már rendelkezik ilyen, az angol szóhasználatban „Corporate Governance” alapelvekkel. Az ajánlás címe is azt hangsúlyozza, hogy megfelelő vállalatirányítás csak felelős módon képzelhető el, s ennek meg kell nyilvánulnia mind a vállalatok vezetői testületei, mind részvényesei részéről az egymással és a vállalat működése által érintett felekkel való kapcsolatban. Az ajánlások betartása nem lesz kötelező előírás a tőzsdei társaságok számára, az azokhoz való igazodást a tőzsde csak ajánlja.

Záró: 10106,50 Min: 9986,17 Max: 10108,86 nyitó: 10065,47 Előző: 10005,41 Vált: +101,09 pont (+1,01 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.