időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Holnaptól Francia Filmnapok Budapesten

MNO
2004.04.21. 17:42

Holnap kezdődik Budapesten a Francia Filmnapok, amelyen nyolc, hazánkban még nem forgalmazott produkciót mutatnak be. A Totál szívás című filmnek a magyar fővárosban lesz a világpremierje.

Április 22-24-e között rendezik meg Budapesten a Francia Filmnapokat. Az első alkalom, 1997 óta, 8 éve alatt – az idei fesztivált is figyelembe véve – összesen 63 filmet mutattak be. A magyar közönség fantasztikus színészekkel találkozhatott, Sophie Marceau-tól Catherine Deneuve-ön át Natacha Régnier-ig, Gérard Depardieu-től Thierry Lhermitte-ig.

Franciaországban tavaly 212 nagyjátékfilmet engedélyeztettek, 12 művel többet, mint 2002-ben. A francia filmgyártás ezzel újabb történelmi rekordot döntött.

Tavaly Franciaországon kívül összesen 48 millió néző volt kíváncsi a gall filmekre, ebből 1 millió magyar. Itthon a francia alkotások részesedése elérte az 5-8 százalékot, míg nyolc éve szinte jelen sem voltak. Jelenleg évente mintegy 40 francia filmet mutatnak be hazánkban.

A francia filmek közül az előző évben a Taxi 3 volt a legnépszerűbb mintegy 370 ezer látogatóval. A második helyezett A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő című filmre 80 ezren voltak kíváncsiak. Az eddigi legsikeresebb film itthon a Taxi 2 volt 439 ezer nézővel.
(Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.