Terebélyesedik az M6-os botrány

Új fejleményekkel gazdagodott a kormányválság kirobbanásában fontos szerepet játszó M6-os ügy, amelyek új megvilágításba helyezik Medgyessy Péter nyilatkozatát is, aki Csillag István menesztése után közölte: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.

Magyar Nemzet
2004. 08. 25. 5:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyűrűzik a Medgyessy– Csillag-viszony megromlásában alapvető szerepet játszó M6-os botrány. A lap birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek szerint az Érd és Dunaújváros közötti autópálya építését elnyerő M6 Duna Autópálya Konzorcium (M6DA) egyes tagjai már korábban korrupciós gyanúba keveredtek osztrák és német állami építkezéseknél. Az osztrák parlament 1996. március 14-i ülésének jegyzőkönyve szerint az M6DA egyik tagját, a Porr GmbH-t korrupcióval és a szociáldemokrata párttal való összejátszással vádolták meg. Növeli a nyertes konzorciummal kapcsolatos kételyeket az is, hogy az M6DA másik tagja, a Bilfinger-Berger GmbH ellen jelenleg Németországban folyik korrupciós eljárás.

A vesztegetési ügy négy év nyomozás után áprilisban került a német bíróság elé. A Die Welt napilap tájékoztatása szerint az ügyészség korrupcióellenes részlegének nyomozása azt derítette ki, hogy a német vasút egyik jelentős beruházásánál jogellenesen részesítették előnyben a Bilfinger– Berger céget.

A német útépítőipar jelenlegi helyzete mindenesetre azt mutatja, hogy a magyar autópálya-versenyeztetésen augusztus elején győztesnek hirdetett társaságnak nagy szüksége volt a magyar megbízásra, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai beruházása. Ezt támasztja alá a Bilfinger– Berger cég egyik vezetőjének, Herbert Bodnernek három héttel ezelőtt tett nyilatkozata, amely szerint ágazatuk válságban van, és javulásra legkorábban is csak a jövő év végétől lehet számítani. Bodner a Die Welt lapnak kifejtette: a válságból való kilábalásra a kelet-európai országokban lát esélyt, mivel itt várhatóan egyre több uniós pénzt fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére.

A korábbi vesztegetési ügyek nyilvánosságra kerülése új megvilágításba helyezheti Medgyessy Péter vasárnapi nyilatkozatát is. Mint ismeretes, a menesztett kormányfő a köztévé adásában kijelentette: tudomása van az SZDSZ-en belüli zavaros, korrupciós ügyekről.

Emlékezetes, a lap a kormányválság múlt heti kirobbanásakor megírta, hogy Csillag István felmentésének hátterében az M6-os építése és a kivitelező kiválasztása állt. A Magyar Nemzet információi szerint Medgyessy Péter augusztus elején arra kérte Csillag Istvánt, hogy vizsgálja ki a beruházás versenyeztetésének körülményeit, és halassza el a tendergyőztes kihirdetését. A vizsgálat megindítását a kormányfő azután indítványozta, hogy megkapta azt a szakértői jelentést, amely megkérdőjelezte a pár nappal később győztesnek hirdetett M6DA konzorcium ajánlatát, és megállapította: az állam irreálisan nagy kockázatot vállal, amennyiben ez a társaság építi az autópályát. Ahogyan arról a Magyar Nemzet beszámolt, a gazdasági miniszter a kérés ellenére augusztus 6-án kihirdette a versenyeztetés végeredményét, amely szerint a német társaság építheti meg az M6-os autópálya 45 kilométeres szakaszát, mintegy 125 milliárd forintért.




Miről tud még a kormányfő?

Az MDF választ vár arra, hogy van-e összefüggés az autópálya-építések körül kialakult korrupciógyanús ügyek és Medgyessy Péter miniszterelnök puccsszerű megbuktatása között – szögezi le Dávid Ibolya pártelnök tegnapi közleménye, amely azt tudakolja, hogy a kormányfő a Gazdasági Versenyhivatal autópályacégeket elmarasztaló döntése miatt határozta-e el Csillag István leváltását. Dávid Ibolya arra a kérdésre is választ vár, hogy a gazdasági miniszter politikai és gazdasági sérthetetlensége vezetett-e a miniszterelnök bukásához. – Medgyessy Péter vasárnapi nyilatkozatában azt sejtette: többet tud az ügyekről, és ez a társasjáték többszereplős annál, mint amit az emberek látnak – olvasható Dávid Ibolya közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.