Gyurcsány Ferenc bejelentette: lesz gázáremelés

Jövőre 4,5 százalékkal növekszik a gázár azoknál a lakossági fogyasztóknál, akik éves szinten kevesebb mint 1500 köbmétert használnak – jelentette be a miniszterelnök.

MNO
2004. 12. 14. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról az Info Rádió is beszámolt, Gyurcsány Ferenc elmondta: az 1500 és 3000 köbméter közötti fogyasztás sávjában 6 százalékos, 3000 köbméter felett pedig 8 százalékos lesz a gázáremelés mértéke.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az idén 40 milliárd, jövőre 68-70 milliárd forintot fordítanak gázár-kiegészítésre. Hangsúlyozta: jövőre az infláció 4,5 százalék lesz és mivel a háztartások többsége az 1500 köbméter alatti kategóriába tartozik, a gázáremelés számukra nem haladja meg az infláció mértékét. A nem lakossági végfogyasztói körben az átlagos áremelkedés 11,5 százalék lesz.

Korábban szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a gázszolgáltatás drágulása miatt emelkedhet a villamos energia ára is, mert az erőművek jelentős része gáztüzelésű.

Áder: A magyar családok nem ilyen ajándékra vártak

„Ahhoz képest, hogy két és fél évvel ezelőtt azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, (...) most az ötödik gázáremelésnél tartunk” – mutatott rá Áder János, budapesti sajtótájékoztatóján.

„A magyar családok nem ilyen karácsonyi ajándékra vártak Gyurcsány Ferenctől és a Gyurcsány-kormánytól” – mondta a frakcióvezető. Hangsúlyozta, hogy a lakosság esetében a gáz ára 2002 áprilisa óta több mint 50 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az még nem derült ki, hogy a nagyfogyasztókra, azaz a vállalkozásokra és az önkormányzatokra vonatkozó emelés mértéke mekkora lesz – tette hozzá.

Kitért arra, hogy tavaly 40 százalékkal emelkedtek az önkormányzatok gázszámlái, és nyilván a 800 ezer magyarországi vállalkozó is kíváncsian várja, mennyivel kell majd jövőre többet fizetnie. Ideje lenne, hogy a kormány ebben a kérdésben is tiszta vizet öntsön a pohárba.
Áder János bemutatta egy csepeli vállalkozás 2003., valamint 2004. januári gázszámláját. A számlákból kiderült, hogy 2003-ban 1523 köbméter gáz után 31 ezer forintot fizetett, 2004-ben 1449 köbméter után pedig 76 ezer forintot kellett annak ellenére átutalni a gázfogyasztásért, hogy a szocialisták megígérték, nem lesz gázáremelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.