időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Az adatvédelmi biztos aggályai az ügynöktörvény miatt

MNO
2005.01.24. 14:16

Az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila aggályosnak tartja az ügynöktörvény tervezetének egyes részeit; állásfoglalását legkésőbb szerdán eljuttatja Burány Sándorhoz, az MSZP frakcióvezető-helyetteséhez.

Péterfalvi Attila megjegyezte: az egykori hálózati személyek és operatív kapcsolattartók, valamint bizonyos helyzetekben a hivatásos alkalmazottak esetében is aggályosnak tartja alkotmányos szempontból az információs önrendelkezési jog megvonását.

Az adatvédelmi biztos közölte: az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy akkor fogadható el az alapjog korlátozása, „ha az elkerülhetetlen, arányos és egyben alkalmas is”.

Elmondta: az állambiztonsági múlttal kapcsolatos törvényjavaslatok áttekintésére 2002-ben Medgyessy Péter volt miniszterelnök által felkért, úgynevezett Sólyom-bizottság is megállapította, hogy a politikai jellegű törvényalkotási célokat, azaz az úgynevezett jogpolitikai célokat megvalósító törvényi rendelkezések minden egyes szabályát külön kell vizsgálni.

Péterfalvi Attila közölte: a múlt feltárása, a történeti kutatások szükségessége, az információs kárpótlás mind jogpolitikai cél, ami alkotmányos szempontból elfogadható, viszont az Alkotmánybíróság gyakorlatát kell figyelembe venni ahhoz, hogy e célok milyen jogszabályi rendelkezésekben valósulnak meg. (InfoRádió, Magyar Rádió)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.