időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Répássy: Alkotmánysértő a közigazgatás átalakítása

MNO
2006.12.30. 14:11

A Fidesz felszólítja a kormányt, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vonja vissza rendeletét, amely regionálissá alakítaná a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat, és sürgősen menessze „dilettáns miniszterét" – feltehetően az illetékes önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetőjét –, mivel a döntés 15 ponton sérti a kétharmados önkormányzati törvényt, tehát alkotmányellenes – közölte Répássy Róbert, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Alaptalannak tartja a vádakat Nyakó István, az MSZP szóvivője.

A kormányszóvivői iroda december 28-i közleményét felvető politikus kitért arra, hogy pártja valóban megszavazta az alkotmánymódosítást, amely szerint egyszerű parlamenti többséggel is elfogadhatóak a kormány szervezetalakítási szándékai – és ennek nyomán a hivatalok elnevezése módosítható lenne feles jogszabállyal –, de a kétharmadosnak számító önkormányzati törvényhez olyan módosítást nem fogadott el kétharmados többséggel az Országgyűlés, amely megalapozná a közigazgatási hivatalok illetékességének megváltoztatását.

Répássy Róbert „szilveszteri meglepetésnek„ nevezte a döntést, amely szerinte „a karácsonyi ajándékot, a gumibotok és más tömegoszlató eszközök 3 milliárd értékű beszerzését követte”.

A képviselő elmondta, hogy a Fidesz még nem döntött arról, alkotmánybírósághoz fordul-e, a rendelet megsemmisítését kérve, mivel időt adnak a kormánynak, hogy visszavonja a rendeletet, vagy törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé.

Répássy Róbert Danks Emese kormányszóvivő közleményére utalva „erős blöffnek„ nevezte a takarékosság indokát, hogy 700 millió forinttal csökkennek így a kiadások. Értékelése szerint ebbe a számba belefoglalták a jövő évi 10 százalékos leépítést is, ami vonatkozna a közigazgatási hivatalokra, úgy is, ha megyeiek maradnak. Az ellenzéki képviselő „a dilettantizmus iskolapéldájának” nevezte a döntést.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az intézmények ne kerüljenek távolabb az emberektől – mondta Répássy Róbert. Példája szerint az ő szűkebb pátriájában, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét tömörítő észak-magyarországi régióban egy sátoraljaujhelyi állampolgárnak 150 kilométert kellene utaznia a közigazgatási hivatal hatáskörébe tartozó ügyét intézve, miután Egerben jelölnék ki a regionális közigazgatási hivatal székhelyét.

Nyakó: Alaptalan Fidesz-vádak

– „Okos ember tanul más hibájából, Répássy Róbert viszont a sajátjából sem. A Fidesz frakcióvezető-helyettesének szombati sajtótájékoztatója azt bizonyítja, hogy ha a parlamentben munka helyett inkább demonstratív kivonulásokkal foglalkoznak az ellenzéki képviselők, akkor előbb-utóbb azt sem tudják, mi történik a saját munkahelyükön” – írja közleményében Nyakó István, az MSZP szóvivője. Hozzáteszi: „Répássy Róbert pénteken közleményben próbált újabb lejárató kampányt indítani a kormány ellen. Habár azonnal kiderült, hogy állításai csak saját tájékozatlanságáról árulkodnak, a jobboldali politikus szombaton ráerősített, és immár sajtótájékoztatón próbálta bizonygatni alaptalan vádjait”.

Nyakó a dokumentumban leszögezi: „Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja ebben a helyzetben annyit kérhet a Fidesz politikusaitól, hogy az újévben koncentráljanak saját hatalmi érdekeik helyett inkább az országra és az emberekre, s ne pártkampányok kidolgozására fordítsák az energiájukat, hanem az eddiginél alaposabb szakmai munkára.”

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.