Megdőlt az abszolút hőségrekord: 41,9 fok Kiskunhalason

A harmadfokú hőségriadó ötödik napján megdőlt az abszolút országos melegrekord. Kiskunhalason 41,9 fokot mértek délután, a mai Magyarország területén még sosem volt ilyen hőség. Sebességkorlátozást vezet be a MÁV több vonalon. Várhatóan vízkorlátozást kell bevezetni a Dunakanyar több településén.

MNO
2007. 07. 20. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskunhalason 41,9 Celsius-fokot mértek péntek délután. A meteorológiai mérések kezdete óta ilyen magas hőmérsékletet még nem regisztráltak Magyarországon – tájékoztatott Vadász Vilmos meteorológus. Eddig Békéscsaba tartotta a csúcsot, ahol 2000-ben 41,7 fokot mutattak a hőmérők.

A budapesti melegrekord is megdőlt, Újpesten 40,4 fok volt és ez négy tized fokkal magasabb a két nappal ezelőtt mért korábbi rekordnál. Végleges adatok majd az esti órákra várhatók.

A fővárosban és az ország legmagasabb pontján is megdőlt a helyi abszolút melegrekord pénteken – tájékozatott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A közlés szerint Budapesten az alig két napja mért 40 fok után pénteken 40,7 fokot mértek, míg Kékestetőn a fél évszázada mért 30,5 fok helyébe lépett most a 31,4 fokos hőség.

A kiskunhalasi – abszolút országos rekorddá előlépő – 41,9 foktól csak két tizeddel maradt el a Kecskeméten mért, a korábbi legnagyobb hazai meleget beállító hőmérséklet. Az OMSZ tájékoztatása szerint 90 mérőállomásuk közül 17-en mértek negyven Celsius-fok feletti értéket pénteken.

Hőségtől szenved az egész ország

Már nem csak az ózontartalom növekedése rontja a levegő minőségét, a szélcsend miatt nagy a porszennyezés, és emelkedett a nitrogén-dioxidok szintje is. A fővárosban a nagy meleg miatt ma sem közlekedik a libegő.

A MÁV arról tájékoztatta a Magyar Rádiót, hogy a kánikula miatt várhatóan sebességkorlátozást kell majd bevezetniük több vonalon. A közúti határállomásokon is nagy lesz a forgalom a hét végén. Szükség esetén vizet osztanak majd a várakozóknak – mondta a Határőrség főigazgató-helyettese.

Várhatóan vízkorlátozást kell bevezetni a Dunakanyar több településén és Gödöllő térségében – mondta a Magyar Rádiónak a Duna Menti Regionális Vízművek szolgáltatási főmérnöke. Tegnap a fogyasztás már elérte a maximális kapacitást. A cég takarékosságra kérte a lakosságot.

A nagy meleg miatt áramszünet okozott fennakadást Budapesten, a Központi Okmányirodában.

A hőségben mától Budapesten a köztéri öntözőrendszereknél is felfrissülést kereshetnek a melegtől szenvedők, a Fővárosi Kertészeti Zrt. ugyanis kérésre megnyitja az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű csapjait. A szökőkutakban és dísztavakban azonban az egészségügyi veszélyek miatt továbbra sem szabad fürdeni.

Olvadnak az autópályák

Egyre több helyen okoz problémát, hogy a bitumen szó szerint szétfolyik a nagyobb járművek alatt. A fővárosban a Kossuth Lajos utcában a buszsáv aszfaltja indult olvadásnak. A villamossínek és az utak kemény betonburkolata között van egy vékony, puhább rezgéscsillapító aszfaltcsík, ez is több helyen olvadásnak indult. A vágányokat egyébként naponta kétszer locsolják.

Budapesten ötvenből húsz Volvo busznak leállt a légkondicionáló berendezése.

Már az autópályákat is locsolni kell, pedig azokat módosított bitumenből készítik. Az Állami Autópálya-kezelő szóvivője, Winkler-Virág András elmondta: az autópályákon ott fordulhatnak elő útproblémák a forróság miatt, ahol összetorlódnak és sokáig egy helyben állnak a nagy tömegű járművek.

Napok óta nagy a hőség

Július 19-én az országos rekord Baján született 40,6 fokkal, ezen a napon ilyen meleget még sosem mértek Magyarországon. A budapesti napi rekord is megdőlt, miután 39,6 fokot mértek Újpesten.

Várhatóan folytatódik az igen meleg, túlnyomóan derült, száraz idő, legfeljebb néhol növekszik meg a gomolyfelhőzet, és egy-egy zápor, zivatar is lehet. Napközben többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 37 és 42 fok, a késő esti 27 és 32 fok között alakul. Fronthatás nem várható, de a hőség nagy megterhelést jelent különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek.

Felszabadítják az intervenciós készleteket

A rendkívüli időjárás miatt várhatóan bekövetkező takarmányhiányra való tekintettel az unió felszabadította a belpiaci felhasználók számára a rendelkezésre álló intervenciós készleteit már – mondta Ficsor Ádám. Az agrártárca szakállamtitkára jelezte: a magyar állattenyésztők elemi érdeke, hogy a Magyarországon lévő mintegy 1,8 millió tonna uniós intervenciós kukoricakészlet lehetőleg ne kerüljön ki az országból, azt a magyar állattartók használhassák fel. Az intervenciós készletekhez az állattartással foglalkozó gazdálkodók pályázat útján juthatnak hozzá. Ezeket a pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani. A pályázatok beadására hetente van lehetőség.

(radio.hu/MET/mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.