Guantanamo az USA jelképévé válhat

<p style="margin-bottom: 0.5cm">Mike Mullen admirális bezáratná a hírhedt guantanamói fogolytábort. A katonai vezető ugyanis attól tart, hogy a híradásokban rendre negatív fényben feltüntetett börtönkomplexum hamarosan Amerika jelképévé válik. Mullen bíráló mondatai mellett azt is megjegyezte: ő személyesen nem kezdeményezheti a terrorgyanú miatt fogva tartottakat őrző épület bezárását. </p>

MNO
2008. 01. 14. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretném minél előbb zárva látni – jelentette ki egy interjúban a guantanamói fogolytáborról Mike Mullen admirális. Az Egyesült Államok elnökének első számú hadügyi tanácsadója azzal indokolta kijelentését, hogy a tábor, az ott alkalmazott bánásmód „eléggé rombolja” az Amerikáról kialakult képet.

Két nappal a fogolytábor megnyitásának hatodik évfordulója után tett látogatást Mike Mullen Guantanamón, ahol a hadügyi vezető kijelentette: a bezárásról szóló döntést nem neki kell kimondania, valamint jelezte, hogy legutóbbi, 2005-ös látogatásakor még George W. Bush és Robert Gates védelmi miniszter is beszélt a hírhedtté vált fogolytábor bezárásáról. Mullen azonban szabadkozott: ő személyesen nem kezdeményezheti ezt.

Az admirális elmondta, hogy a legveszélyesebbnek azt tartja az amerikai köznyelvben csak Gitmóként emlegetett börtönnel kapcsolatban, hogy a komplexum „reprezentálhatja az Egyesült Államokat”.
Mullen meglátogatta azt a félkész állapotban lévő bírósági épületet, ahol várhatóan idén sor kerül annak a 14 személynek a tárgyalására, akiket korábban titkos, külföldi CIA-táborokban tartottak fogva.

(yahoonews.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.