időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Orosz-magyar megállapodás a Déli Áramlatról + Képriport

MNO
2008.02.25. 17:46

<p>Várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli Áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn Budapesten azt követően, hogy tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettessel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/544987">• Medvegyev a Déli Áramlatról tárgyal Gyurcsánnyal</a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/545018">• Németh Zsolt: Pénzügyileg ellehetetleníti a Nabucco-projektet a Déli Áramlat</a></p>

A magyar miniszterelnök elfogadta a meghívást a csütörtöki moszkvai aláírásra, ahol várhatóan jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Dmitrij Medvegyev, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a Gazprom elnöke, az elnöki poszt várományosa elmondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket, amelyben 50-50 százalékban részesülne a két állam. Az orosz félt a Gazprom képviselné.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a magyarországi szakaszhoz kapcsolódna egy 1 milliárd köbméteres gáztározó. A magyar miniszterelnök szerint a Déli Áramlat nem veszélyeztetné a Nabucco-projekt megvalósítását.

„Legalább 10 milliárd köbméteres kapacitás”

"Amiben most sikerült megállapodni, hogy a magyarországi szakaszt egy olyan vállalat építi meg és üzemelteti, amelyben 50-50 százalékban érdekelt a magyar és az orosz fél. A társaságban a magyar felet egy 100 százalékban állami tulajdonban létező társaság fogja képviselni". Hozzátette: a cég a magyar jog szerint alakul meg. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a vezeték megépítése, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "hát sokba fog kerülni". A szakértői számítások alapján a Déli Áramlat egésze 10-14 milliárd dollárba kerül. "Pár milliárd dolláros vagy eurós befektetés" – tette hozzá. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "abból indulunk ki, hogy legalább 10 milliárd köbméteres kapacitást fogunk itt üzembe helyezni, és ehhez legalább 1 milliárd köbméter volumenű gáztározó kapacitást kívánunk illeszteni".

Magyarország földgázkapacitása 15 milliárd köbméter körüli. Gyurcsány azt mondta: Magyarországnak több gázra van szüksége több forrásból és több útvonalon. Ez az egyetlen mód, hogy csökkenjen Magyarország gázellátásának magas kockázata. Ma egyetlen egy gázvezeték érinti Magyarországot Ukrajnán keresztül. Az a cél, hogy ezt a kiszolgáltatottságot csökkentsük. Két dolgot kell tenni: új forrásokat és új útvonalat kell találni – mondta a kormányfő.

Medvegyev: megnyílt a lehetőség

Hozzátette: két program létezik párhuzamosan, Magyarország mindkettőben érdekelt. Az egyik a Nabucco program, az erre vonatkozó, öt kormányt érintő kormányközi megállapodás-tervezetet Magyarország készítette el és átadta az érintett országoknak. A másik megállapodás, amelyet a következő napokban kötnek meg, az úgynevezett Déli Áramlat Magyarországon átvezető szakaszának megépítéséről szól. Ez a vezeték Olaszországot, a Balkánt, Bulgáriát, Magyarországon keresztül Ausztriát érné el.

Arra fognak törekedni, kiszámíthatóságot és stabilitást biztosítsanak a megtérülés 15 éves időtartamára. Dmitrij Medvegyev megjegyezte, hogy megnyílt a lehetőség Magyarország számára, hogy csatlakozzon a Déli Áramlat gázvezetékhez és az ezen keresztül történő gázszállításokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.