Lángoló autók, betört ablakok: folytatódtak a francia zavargások

Folytatódtak a zavargások csütörtök éjjel Firminy délkelet-franciaországi kisvárosban amiatt, hogy három nappal korábban egy helybéli fiatal tisztázatlan körülmények között kómába esett, majd meghalt rendőrségi őrizetben. <br /><br /><a href="/portal/648921"><strong>• Egy őrizetes halála gerjesztett zavargásokat Franciaországban</strong></a>

MNO
2009. 07. 10. 8:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez már a harmadik éjszaka volt, amikor fiatalok felgyújtottak több autót és üzletet, mások ablakait, kirakatait pedig betörték a Saint-Etienne-től tíz kilométerre délnyugatra található városban. A csütörtök esti randalírozás azzal kezdődött, hogy mintegy kétszáz ember ülőtüntetést tartott a szóban forgó 21 éves Mohamed Benmouna családjának háza előtt. Körülbelül 150 rohamrendőrt vetettek be ismét a belvárosban törő-zúzó fiatalok ellen, miközben rendőrségi helikopter körözött a levegőben.

Megnehezítette a tűzoltók munkáját, hogy a felgyújtott üzleteket fémrács védte, valamint hogy az oltás közben is dobáltak köveket a fiatalok – közölték a hatóságok. Előző éjszaka 32 gépkocsit és kukákat gyújtottak föl, illetve feldúlták a helyi közösségi házat. A rendőrség kilenc embert őrizetbe vett akkor. Benmounát a rendőrség zsarolás kísérletének gyanújával vette őrizetbe. A hivatalos tájékoztatás szerint – amelynek a család nem sok hitelt ad – felakasztotta magát az ágybetétből kihúzott zsinórral.

Az ügyészség visszautasította a feltételezést, hogy rendőrségi túlkapás történt volna, ugyanakkor elismerte, hogy nem működött megfelelően a cellában elhelyezett kamera. A hatóságok boncolást rendeltek el, az ügyben vizsgálatot indított a rendőrséget felügyelő szerv, az IGPN. A boncolás eredménye szerint a fiatal férfi megfulladt, és a testén nincs nyoma idegen kéz erőszakos cselekményének – jelentette be csütörtökön az illetékes államügyész. Ennek ellenére Benmouna családja beperelte a rendőrséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.